12 maart Internationale Dag tegen Internetcensuur

Censuur: het woord heeft over het algemeen een nare bijsmaak. Wanneer ik het woord hardop uitspreek krijg ik associaties met het woord ‘glazuur’. Daarna kan ik alleen maar aan cake en taart denken. En dan raak ik afgeleid: nee, focus! Het is de bedoeling dat ik me verdiep in een wat minder kleurrijke wereld: de wereld van de internetcensuur.

Censuur?!

Twaalf maart wordt er wereldwijd stilgestaan bij internetcensuur. Wat is censuur eigenlijk? In de Van Dale staat de volgende omschrijving: “Toezicht op voor publicatie bestemde teksten, films, voorstellingen enz.” Wanneer je iets online zet, ben je vaak je eigen toezichthouder. Soms vraag je eerst aan vrienden wat ze van je foto’s vinden. Of je partner, of je huisdier. Het ligt er maar net aan wiens mening je belangrijk vindt. In Nederland kunnen wij (gelukkig) bijna alles online gooien. Soms is het hilarisch, maar niet altijd. Voor velen is het veel makkelijker om iemand anoniem op internet voor rotte vis uit te maken. Zou je in het echte leven net zo makkelijk je mening geven? Een andere vorm van ‘toezichthouden’ is dat anderen voor jou beslissen wat je op jouw nieuwsfeed binnenkrijgt. Bijvoorbeeld: Facebook beslist voor jou welke berichten in je nieuwsfeed terechtkomen. Dit doen ze aan de hand van jouw likes, je gelezen artikelen en je reacties etc.

In de praktijk

Wat betekent het wanneer er geen (pers)vrijheid meer is? Dit houdt in dat zowel de journalistiek, maar ook de burger niet vrij hun mening kunnen geven. De overheid is in dat geval dus ALTIJD de toezichthouder. Overheden zoals China en Noord-Korea passen op grote schaal internetcensuur toe. Men kan bijvoorbeeld niet zomaar informatie in Google opvragen. Maar ook sommige social media zijn ontoegankelijk. In Birma is een internetaansluiting zo duur dat de bevolking alleen in internetcafés online gaat. Wel lekker makkelijk: het regime hoeft alleen die aansluitingen in de gaten te houden. Langzamerhand zien we ook in de westerse wereld steeds vaker dat de pers vanuit de overheid wordt tegengewerkt.

Vrijheid

Vind jij het belangrijk dat het internet vrij blijft van censuur? Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor persvrijheid en tegen internetcensuur. Klik op de volgende links voor meer informatie:
Bits of Freedom
Free Press Unlimited

internetcensuur