23 april Wereldboekendag

Een propvolle boekenkast, duizenden e-books te leen via de e-reader, maar wat zal ik nou eens gaan lezen? Niet iedereen kan dat zeggen. Op 23 april is het Wereldboekendag. Een goed moment om stil te staan bij het feit dat er wereldwijd heel veel gelezen wordt. Maar ook dat lezen en schrijven niet voor iedereen toegankelijk is.

Start

Niet iedereen kan naar school. Wereldwijd zijn er nog ruim 250 miljoen kinderen die geen toegang hebben tot onderwijs. Armoede, (burger)oorlogen, natuurrampen, te volle klaslokalen, een te grote afstand, slecht opgeleide leerkrachten of het simpele feit dat je een meisje bent, kunnen ervoor zorgen dat iemand vroegtijdig met school stopt. Wanneer ik de cijfers lees en de beelden op televisie zie, wil ik altijd direct in actie komen. Kunnen lezen en schrijven vind ik een van de belangrijkste dingen in het leven. Hoe kun je helpen om dit te verbeteren?

Hulp

Het is helaas niet altijd mogelijk om zelf af te reizen naar de landen waar hulp nodig is. Daarom zijn er instanties die hun uiterste best doen om kinderen op locatie te helpen. Bijvoorbeeld Edukans of Read to Grow. Zij hebben verschillende projecten lopen. Zij leiden niet alleen goede leerkrachten op, maar betrekken de ouders bij de opleiding van hun kinderen en ondersteunen lokale projecten.

Internationaal Lezen

Wereldboekendag is ook ideaal om te kijken naar, internationaal gezien, interessante schrijvers. Hoewel Nederlandstalige auteurs reuze populair zijn, vind ik het zelf fijn om tijdens het lezen even uit mijn gewone wereld te kunnen stappen. Daarom is het heel leuk boeken te lezen die zich in het buitenland afspelen. Een broeierige avond in Barcelona leest toch net ietsje anders dan een klamme avond in de polder. Gelukkig worden de boeken vertaald: véél makkelijker om in mijn eigen moerstaal lezen. Mijn aanraders:

Wereldboekendag

Haruki Murakami (Japan)
Fantasierijke en sprookjesachtige verhalen. Murakami weet je naar een andere wereld te transporteren. En toch maakt hij de Japanse cultuur begrijpelijk.
>> boeken in onze collectie <<

Wereldboekendag

Deon Meyer (Zuid Afrika)
Boekenserie met in de hoofdrol rechercheur Benny Griessel. Terwijl je leest ontdek je meer over de treurige rechercheur, het verhaal achter de moord, maar ook veel over de Zuid-Afrikaanse gewoonten.
>> boeken in onze collectie <<
Wereldboekendag

Elena Ferrante (Italië)
Misschien wel de populairste schrijfster uit Italië. Ruim twintig jaar lang wist niemand wie de prachtige boekenreeks over Napels schreef. Inmiddels is de mythe rondom de schrijfster verbroken maar de verhalen blijven fijn om te lezen.
>> boeken in onze collectie <<