24 januari 2018: Nationale Pindakaasdag!

Sommigen zijn super-allergisch en anderen kunnen niet zonder: pindakaas! Zelf zweer ik bij dit (zoete of hartige?) broodbeleg. Vooral met een laagje hagelslag eroverheen op een verse boterham begint mijn dag goed. In 2016 opende de eerste pindakaaswinkel zijn deuren in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Had ik dit maar bedacht! De Nationale Pindakaasdag is een initiatief van de pindakaaswinkel. Ondanks de commerciële invalshoek ben ik onverminderd enthousiast.

Zonder palmolie

Na jaren van Calvé pindakaas (nog steeds een van mijn favorieten) was de variëteit van pindakaas in opmars. In de gemiddeld grote supermarkt is de keuze reuze: pindakaas met zeezout, chilipepers, stukjes chocolade, rozijnen of de vloeibare pure pindakaas. Voor ieder wat wils en vaak ook zonder palmolie (een plus voor de milieubewusten onder ons).

Pindakaaswinkel

Volgen de oprichters van de pindakaaswinkel kunnen we het goedje om meerdere redenen zonder schuldgevoel eten. Pindakaas is namelijk rijk aan eiwitten, die helpen bij het opbouwen van spierweefsel. Daarnaast bevat het (80% verzadigde en 20% onverzadigde) vetzuren. De onverzadigde vetzuren ondersteunen het lichaam bij het verbranden van eigen lichaamsvet. Die overige 20% aan vetzuren zijn minder gezond, maar een echte pindakaasliefhebber laat zich hier niet door stoppen. Tot slot zit er enorm veel vitamine E in pindakaas.

Beste combi?

Een typisch Nederlandse combinatie is hagelslag met pindakaas. Ook in veel andere landen is het broodsmeersel (al dan niet samen met ander broodbeleg) zeer geliefd. Denk bijvoorbeeld aan een broodje pindakaas met jam, sambal, of banaan. En natuurlijk Elvis’ favoriete sandwich met pindakaas, banaan én bacon. Pindakaas wordt niet alleen op brood gegeten, maar dient ook als basis voor satésaus, pindasoep en als vulling van chocoladebonbons. Wij mensen zijn niet de enigen die dol zijn op pindakaas! Ook ratten en muizen laten zich makkelijk verleiden door de geur en smaak. Het wordt dan ook regelmatig als lokaas ingezet bij plagen.

Meer weten?

Voor meer informatie over de pindakaaswinkel en de Nationale Pindakaasdag kun je kijken op deze website. Naast een ruime keuze aan pindakaas verkopen ze ook diverse toffe pindakaas-accessoires. De nieuwe bibliotheek heeft natuurlijk ook een ruime keuze aan pindakaasgerelateerde boeken!

Wat is jouw favoriete pindakaascombinatie?