5 boekentips om je zwangerschap met humor door te komen


Wat doe je als je bij een bibliotheek werkt en je komt erachter dat je zwanger bent? Juist! Je gaat op zoek naar de leukste zwangerschapsboeken om te verslinden. En daar zijn er best wel veel van! 

Er zijn natuurlijk heel veel boeken geschreven over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en alles daarna. Veel hiervan zijn vooral informatief geschreven en hebben als doel je zo veel mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Dan zijn er ook nog een flink aantal boeken te vinden die vooral over de eigen ervaringen van de schrijfsters (of schrijvers) zelf gaan. Maar er zijn ook boeken die daar een beetje tussenin vallen. Deze zijn vaak met veel humor geschreven. Dit zijn nu precies de boeken die ik leuk vind om te lezen nu ik zwanger ben. Ze zijn luchtig, grotendeels vermakelijk en toch ook een beetje educatief.

1. Dit is het boek voor ouders met een leven – Barbara van Erp

Dit is het eerste boek dat ik las over ouderschap. Op dat moment was ik nog niet zwanger, maar het leek mij een ontzettend grappig boek. Dat bleek ook zo te zijn. Dit humoristische boek gaat over de nadelen van het moderne ouderschap en geeft eens een ander perspectief dan de roze wolk. Het boek heeft veel korte column-achtige teksten, lijstjes, brieven en tegelwijsheden, die grappig bedoeld zijn. En het eindigt met een positieve noot.

2. De melkfabriek – Sofie van den Enk

Dit leuke, frisse en hippe boek is geschreven door tv-presentatrice Sofie van den Enk (Keuringsdienst van Waarde). Zij en haar co-auteur zijn ervaringsdeskundigen en interviewden andere BN’ers over borstvoeding. Ze geven aan wat de voordelen van borstvoeding zijn voor moeder én kind. Maar relativeren ook: soms kan het niet of lukt het niet en dan is flesvoeding een uitstekend alternatief. Dit is een heel leuk boek om kennis te maken met het fenomeen borstvoeding en wat daar zoal bij komt kijken.

3. Krijg nou tieten! – Claudia de Breij

Wil je gewoon een paar uur heerlijk weg kunnen duiken in een boek en schaamteloos lachen om de verhalen die erin staan? Dan is dit boek uitermate geschikt. Claudia de Breij vertelt week voor week over haar zwangerschap en deinst er niet voor terug om de onaangename kanten van haar zwangerschap te belichten.

4. Dagboek van een ettertje – Simon Brett

De Engelse schrijver van dit boekje is als het ware in de huid van een pasgeboren baby gekropen en vertelt zijn ervaringen en gevoelens gedurende zijn eerste levensjaar. Het geheel is geschreven als een dagboek. Het boek is geschreven door een ‘baby’ met de levenswijsheid en ervaring van een volwassene. Dit brengt veel humoristische en cynische opmerkingen met zich mee.

5. Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! – Kluun

Dit boek is geschreven voor aanstaande vaders en geeft hen afwisselend serieuze en humoristische raadgevingen. Het is een vlot geschreven boekje met afwisselend informatie en humoristische informatie. Het is een opbeurend boekje voor aanstaande vaders.

Heb je de smaak te pakken na het lezen van deze vijf boeken? Vraag dan aan één van mijn collega’s in de bibliotheek welke boeken nog meer leuk zijn om te lezen. Zij geven je graag nog meer tips!