De vijf meest bizarre incredible machines


Incredible machines zijn overdreven complexe machines die simpele taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het breken van een ei, of zelfs het aanzetten van de televisie. Verschillende voorwerpen in combinatie met techniek worden gebruikt om een kettingreactie te veroorzaken die uiteindelijk het doel behaalt. Zo’n machine is natuurlijk totaal niet logisch, maar de charme zit ‘m in de verschillende constructies die perfect op elkaar aansluiten en uiteindelijk zorgen voor een succes. Het is te vergelijken met het gevoel dat je krijgt als jouw domino-kunstwerk precies goed loopt, dat is toch een heerlijk gevoel?

Rube Goldberg

De incredible machine is eigenlijk een Rube Goldbergmachine, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Hoewel hij vooral bezig was met het tekenen van machines, zijn er tegenwoordig genoeg mensen die ze zelf in het echt bouwen, met geweldige resultaten. Ik heb voor jullie de vijf meest uitgebreide, bizarre en vreemdste incredible machines opgezocht!

Vijf bizarre incredible machines

De YouTube serie ‘Jiwi’s machines‘ heeft voor hun eerste aflevering gebruik gemaakt van een Rube Goldbergmachine. De machine zorgt ervoor dat Jimi genoeg eet en drinkt tijdens zijn werk, tenminste …

De band ‘OK Go’  heeft voor de clip van hun nummer ‘This too will pass’ een Rube Goldberg machine gebouwd die wel bijna vier minuten duurt! En dat alleen maar om de vier bandleden onder te spuiten met verf.

De grootste Rube Goldbergmachine bestaat natuurlijk ook. Deze gigantische constructie, gebouwd in Riga, was bedoeld om de lichten van een kerstboom aan te krijgen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen incredible machine maken in je eigen huiskamer. Al hoeft dat niet zo uitgebreid als deze persoon dat heeft gedaan.

Blijkbaar is het ook een talent om dergelijke complexe constructies in elkaar te zetten! Zo blijkt uit America’s Got Talent

Heb jij ook talent voor het maken van een incredible machine? Kom dan vooral naar de nieuwe bibliotheek in het weekend van de wetenschap op zaterdag 7 oktober! Van 10.00 tot 17.00 uur kun je dan meebouwen aan een zo groot mogelijke machine,  zoals ook te zien is in de filmpjes hierboven.