75 jaar vrijheid – boekentips


Op dinsdag 5 mei is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en we bevrijd werden. We leven nu dus al weer 75 jaar in vrijheid. Dat is iets wat we moeten koesteren én door moeten geven. In dit blog delen we een aantal boekentips van bibliotheek-collega’s rondom dit thema. Heb je zelf een boek gelezen dat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog dat niet in dit lijstje mag ontbreken, laat het ons dan vooral weten!

Tips van Marianne

Sonny Boy van Annejet van der Zijl

Ik heb dit boek zelf gelezen en herkende er aspecten in die met mijn vaders oorlogsverleden overeenkwamen. Ook mijn vader heeft in concentratiekamp Neuengamme gezeten en zou ook op datzelfde schip geplaatst worden. De Engelse bevrijders dachten dat het een vijandig Duits schip was en bombardeerden het. Ze wisten niet dat de Duitsers er hun gevangenen op hadden gezet. Gelukkig heeft mijn vader kunnen ontsnappen.

Het verscholen dorp, A. Visser

Geïllustreerd relaas over een illegaal onderduikerskamp in de Soerelse bossen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ik heb de verhalen ook van mijn schoonmoeder gehoord omdat Dionisius Dirk Bakker (‘opa Bakker’ in dit boek)  haar opa was: “Het kamp was een initiatief van mr Edouard Henri von Baumhauer uit Vierhouten. Hij werd daarbij ondersteund door onder anderen het Nunspeter echtpaar Dionisius Dirk Bakker (‘opa Bakker’) en zijn vrouw Cornelia Johanna Bakker-van Rheenen (‘tante Cor’).”

Tip van Mary

Geborgen in de polderklei, Bert Wijs

In dit boek vind je veel informatie over de vliegtuigwrakken die gevonden zijn in Flevoland. Onder andere de verhalen over wat er met de bemanning is gebeurd; zijn ze gevangen genomen of geholpen door het verzet? Mooi beschreven en geïllustreerd met veel foto’s en kaarten waar de vliegtuigen gevonden zijn.

Tips van Ania

Nederland-Polen en de Tweede Wereldoorlog

Een serie artikelen over de banden tussen Nederland en Polen, vooral over de Tweede Wereldoorlog toen Poolse troepen deelnamen aan de bevrijding van Nederland.

75 jaar vrijheid

Na de bevrijding, Johanne A. van Arche

In het begin van 1945 is een deel van Nederland al bevrijd, maar een ander deel nog niet. Een jonge vrouw van 45 en haar man proberen hun leven op te bouwen, maar dat is niet zo makkelijk. Goed geschreven boek.

Dansen met de vijand: het oorlogsgeheim van tante Roosje, Paul Glaser

Heel spannend geschreven boek over danslerares Roosje Glaser (1915-2000) die tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal concentratiekampen en vernietigingskamp Auschwitz overleefde en haar leven na de bevrijding. Echte aanrader. Ook te lenen als e-book.

De bevrijders, Michael Hirsh

Interviews met militairen over hun ervaringen tijdens de bevrijding van de concentratiekampen in Europa aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Tips van Nynke

Reis door de nacht, Anne de Vries

Een ouwetje en eentje voor de jongeren onder de lezers. Een beetje stichtelijk boek, maar op zich is daar helemaal niets mis mee. Zit je eenmaal in het verhaal, dan merk je er weinig meer van. Het boek gaat over familie de Boer en hoe zij de Tweede Wereldoorlog in Nederland door komen. Zo’n beetje de hele familie komt in het verzet terecht en dat wordt spannend, goed en soms ook heftig beschreven. De sentimenten die toen speelden lees je er goed in terug.

De lege stad, Simone van der Vlugt

Het boek vertelt het verhaal van de 21-jarige Katja die door het bombardement op Rotterdam een groot deel van haar familie kwijtraakt, waardoor haar leven ingrijpend verandert. Over overleven, je eigen weg zoeken en je grenzen bepalen.

Tips van Polly

De Tweeling, Tessa de Loo

Dit boek geeft goed weer dat je in het leven ook te maken krijgt met het lot en toeval en hoe mensen daar mee omgaan en het je vormt als mens. Twee mensen voor wie hun leven totaal anders verliep en daar op hun eigen wijze mee om zijn gegaan, waarbij een zus meer trouw aan zichzelf is gebleven dan de ander. Een prachtig boek.

De bakkersdochter, Sarah McCoy

Dit boek is van een later tijdstip na WO II en geeft goed weer dat ook in Duitsland mensen de Joden en anderen hielpen om door de oorlog heen te komen. Hier heeft lang een taboe op gezeten; alle andere landen hadden het immers veel zwaarder gehad. Maar ook in Duitsland waren goede mensen die het beste met iedereen voor hadden. Deze geschiedenis komt vaak tegen het einde van hun leven naar buiten, al die jaren hebben ze er niets over gezegd. Een prachtig boek dat de impact van de oorlog in hun jonge jaren beschrijft.

Tip van Christa

‘t Hooge Nest, Roxanne van Iperen

De schrijfster van dit boek verhuisde met haar gezin naar een huis in de bossen bij Naarden. Tijdens een grootscheepse verbouwing kwamen ze verstopplekken en papieren tegen in het huis, die er op wezen dat het huis in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als onderduikadres. De schrijfster is, in eerste instantie vanuit haar nieuwsgierigheid, gaan onderzoeken wat er in de oorlog in het huis gebeurd is. Ze besefte al snel dat het verhaal waar ze op stuitte te groot en te belangrijk was om voor zichzelf te houden. Zo kwam ze op het idee om dit boek uit te brengen.
Het boek vertelt het verhaal van de zussen Janny en Lien Brilleslijper. Twee Joodse zussen, die zeer actief waren in het verzet. Aan het begin van de oorlog woonden en opereerden ze nog vanuit Amsterdam, maar toen de grond hen daar te heet onder de voeten werd, vonden ze een geschikte plek voor hun gezinnen om onder te duiken in een villa met de naam ‘t Hooge Nest. Vanuit de villa, gelegen in een gebied waar ook veel NSB’ers en Nazi-topmannen woonden, zetten ze hun verzetswerk voort. De villa groeit uit tot een van de grootste onderduikadressen van Nederland.

Uiteindelijk worden ze toch verraden en worden de onderduikers opgepakt. De zussen worden afgevoerd naar concentratiekampen. Het boek belicht een kant van de oorlog die maar zelden wordt verteld, van vrouwelijke verzetsstrijders, die bovendien nog Joods waren. De angst, maar vooral ook moed en vastberadenheid van de familie om door te gaan met hun werk en om vol te houden in de concentratiekampen, wordt zo beeldend beschreven dat je het boek niet meer weg kunt leggen. Voor mij is het een van de beste boeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen.

Heb je een aanvulling voor deze lijst? Laat het ons vooral weten!