Nieuwe aanwinsten in juni: categorie economie


Als bibliotheek nemen we uiteraard altijd zo snel mogelijk nieuwe boeken in de collectie op. Heb je zelf een aanschafsuggestie? Dat horen we graag. En als je zeker wil zijn dat je als een van de eersten zo’n nieuwe titel kunt lenen, is reserveren geen overbodige luxe. Wij keken in de categorie ‘economie’ welke nieuwe aanwinsten in juni zijn aangeschaft en zetten ze voor je onder elkaar. Kijk je mee?

TIP: nieuwe aanwinsten komen in bibliotheek Stad altijd op de ‘nieuw’ tafel te staan. Deze is te vinden op de eerste etage, schuin voor de klantenservicebalie.

Alles over deze zes nieuwe aanwinsten in juni

1. Diep zakendoen – Erik de Vlieger

Een managementboek over ondernemen en zakendoen. Aan de hand van persoonlijke ervaring, lessen en anekdotes van Quote 500-ondernemer Erik de Vlieger wordt de lezer meegenomen in de wereld van ondernemers. Het boek is opgedeeld in twee delen: ‘Ondernemen is geen keuze’ en ‘Diep zakendoen in de praktijk’. De auteur geeft aan dat het boek gaat over zaken zoals geld, macht, status en onafhankelijkheid. Theorie en persoonlijke ervaringen worden afgewisseld met humoristische, intrigerende artikelen die eerder zijn gepubliceerd op internet. De gevolgen voor ondernemers van de aanscherping van normen voor het verkrijgen van kredieten worden beschreven. De auteur is begonnen als directeur in het bedrijf van zijn vader en heeft in vele sectoren succesvolle ondernemingen geleid in binnen- en buitenland.

2. De economie van list en bedrog –  George A. Akerlof en Robert J. Shiller

De oorspronkelijke titel van dit fascinerende boek luidt ‘Phishing for phools’, waarin onomwonden doorklinkt wat er aan de hand is. De Nederlandse titel is klassieker, maar de ondertitel ‘Hoe de vrije markt ons voor de gek houdt’ compenseert dat. De auteurs van dit boek zijn twee Amerikaanse economen; beiden ontvingen de Nobelprijs. In de economische theorie wordt uitgegaan van rationeel handelen. Deze auteurs laten zien dat die opvatting achterhaald is. Kopers laten zich namelijk misleiden door list en bedrog van verkopers die inspelen op de psychische zwakheid van mensen als kopers. En die uit zich vervolgens in gevoeligheid voor manipulatie en ontkenning. Kortom: we gedragen ons als domme vissen die zich door slimme vissers laten verleiden om toe te happen. Hoe? Dat wordt duidelijk in een aantal uiteenlopende cases over hoe we ons laten verleiden en hoe we dus irrationeel gedrag vertonen.

3. Profit first – Mike Michalowicz

Bedrijven moeten winst maken, maar letten daar niet altijd goed op. De auteur, een bekende Amerikaanse ondernemer en spreker, weet dat uit eigen ervaring. Hij heeft een methode ontwikkeld waarbij in- en uitgaand geld wordt verdeeld over bankrekeningen met labels als ‘winst’, ‘salarissen’, ‘kosten’ en ‘belastingen’. Daarbij moet gelet worden op hoe gezond het bedrijf is, de verdeling over de rekeningen, de uitwerking van het systeem, het wegwerken van hoge schulden, hoe winstgevender te werken, de levensstijl van de ondernemer en hoe het systeem blijft werken.

4. Is een eigen bedrijf iets voor jou? – Karen Romme en Karel Wijne

Twee auteurs behandelen een aantal aspecten die van belang zijn voor de startende ondernemer. Het boek richt zich op personen die het zelfstandige bedrijf nog in gedachten hebben en nog geen vaste plannen hebben. In veertig korte hoofdstukken wordt uitgelegd wat het betekent een eigen bedrijf op te richten. Elk hoofdstuk is in een ‘vraag’ gevat, bijvoorbeeld: Waar willen mensen jou voor betalen? Wil je alleen of samen met anderen ondernemen? Waar moet je op letten na de start? De beantwoording is kort en bondig en voor iedereen begrijpelijk. Bij veel hoofdstukken wordt een korte opdracht gegeven, bijvoorbeeld: hoeveel wil jij verdienen, in welke auto zou je willen rijden, heb je je mobiele telefoon verzekerd?

5. Mijn stijl: succesvol topsportmanagement – Toon Gerbrands

Als trainer en coach in het volleybal wist de Fries Toon Gerbrands de top te bereiken. Daarna volgde een overstap naar andere sporten zoals schaatsen en later voetbal. De huidige algemeen directeur van voetbalclub PSV staat voor een heldere en duidelijke no nonsense-visie richting de top. ‘Mijn stijl’ is een heerlijk managementboek dat boeit tot de laatste pagina. Toegankelijk geschreven door een man die het klappen van de zweep in de praktijk heeft ervaren. Voorzien van talloze praktische en ook direct toepasbare voorbeelden. Wie luistert naar Gerbrands mening over ‘beheersbare’ en ‘onbeheersbare’ zaken, laat de laatste voor altijd links liggen. En gaat bovendien snel op ideeën-safari in andere sectoren om zich blijvend te laten inspireren. ‘Mijn stijl’ is een aanrader voor coaches, managers, trainers, studenten en medewerkers.

6. De Tao van leiderschap : strategieën voor de Nieuwe Tijd – John Heider

De Amerikaan Heider, klinisch psycholoog en kenner van oosterse talen en filosofieën, gebruikt al jaren bij zijn werk als groepsleider en psychotherapeut Lao-Tse’s Tao-teh-King, een van de beroemdste werken op het gebied der Chinese wijsbegeerte, als leidraad. Dit is een originele en zinnige gedachte, want deze uit de vijfde eeuw voor Christus daterende tekst werd oorspronkelijk geschreven vanuit de bedoeling de mens bewust te maken van zijn potentieel en de mogelijkheid tot vervulling daarvan. Heiders versie van de betekenis van de woorden van Lao-Tse, zal zeker de moderne mens aanspreken en hem helpen bewust met de natuur te harmoniëren en daardoor zichzelf en anderen verstandig op te voeden.

Behalve deze zes aanwinsten in juni hebben we uiteraard nog veel meer nieuwe boeken aangeschaft. Volgende maand nemen we weer zes nieuwe boeken van de nieuwe bibliotheek voor je onder de loep. Tot dan!