Achter de schermen bij de film ‘Het Verlangen’


Op donderdag 23 maart ging de nieuwe Nederlandse speelfilm Het Verlangen in première. Deze film, met in de hoofdrol Chantal Janzen, speelt zich af in de literaire wereld. Omdat een paar scènes zich afspelen in onze mooie bibliotheek, krijgt deze film voor ons toch een speciaal tintje.

“Naar aanleiding van het telefonisch contact vanmorgen met de nieuwe bibliotheek, mail ik u mijn vraag aangaande het inzetten van de vestiging aan het Stadhuisplein 101 als mogelijke filmlocatie voor de speelfilm Het Verlangen. In de film zien we Brigitte een perspresentatie geven. Voor deze scène zijn we op zoek naar een grote, moderne bibliotheek. Tijdens mijn zoektocht naar bijzondere filmlocaties is jullie nieuwe bibliotheek in Almere mij opgevallen. Het is een prachtige bibliotheek en we zijn dan ook benieuwd of het bespreekbaar is om op jullie locatie ongeveer een dag filmopnames te maken …”.

Het begin

Met dit simpele mailtje begon ons Het Verlangen-verhaal. Natuurlijk konden we dit als bibliotheek niet aan ons voorbij laten gaan. Na wat intern beraad over praktische zaken, werd besloten om gewoon ‘ja’ te zeggen en in dit filmavontuur te stappen.

Avontuur

Na dit eerste contact begon ons avontuur pas echt, want wij hadden ons nooit echt gerealiseerd wat er allemaal bij zo’n filmopname komt kijken. We waren al gauw de tel kwijt met hoeveel verschillende locatiescouts en -managers, production designers, cameramannen, geluids- en lichtmannen we een rondje door de bibliotheek hebben gelopen. En van simpel ‘filmopnames’ maken’ werd het al gauw een halve verbouwing van de bibliotheek.

Rekwisieten

Maar we hoefden ons geen zorgen te maken, alles zou netjes afgebroken en weer opgebouwd worden. Ondertussen was de rekwisietenafdeling ook wakker geworden en werden we overspoeld met vragen of er losse stoelen aanwezig waren en hoe die er dan uitzagen, of we een katheder hadden, of er boekenkarren gebruikt konden worden en of de schermen achter de uitleenbalie aangepast konden. Na een aantal keren heen en weer mailen over de datum stond die dan eindelijk vast: op zondag 17 april vanaf 17.00 uur tot diep in de nacht werden er filmopnames gemaakt voor Het Verlangen.

De opname

Een week voor de eigenlijke opnamedatum kwam er ineens ook nog een mailtje van het figurantenbureau. Men zocht nog wat figuranten. En waren er misschien geen bibliotheekmedewerkers die wilden figureren? Zo’n vraag krijg je niet elke dag en omdat ik toch al aanwezig was, was het leuk om op deze manier ook de tijd een beetje te kunnen doden. Dus op zondag 17 april, op het moment dat de bibliotheek voor de gewone gebruikers sloot, begon onze filmopname avond/nacht.

Het Verlangen

Moeite waard

En het was beslist de moeite waard om dit een keer mee te mogen maken. Op het plein naast de bibliotheek was een soort kamp ontstaan waar de catering neergestreken was en waar ook vrachtwagenbusjes stonden met complete omkleedruimtes en visagiekamers voor de hoofdrolspelers.

Figuranten

Het figurantenwereldje is een wereldje apart. We kwamen mensen tegen die er een soort beroep van hebben gemaakt en een heel rijtje met films op konden noemen waaraan ze meegewerkt hadden. Zo enthousiast zijn wij er niet van geworden. Natuurlijk is het hartstikke leuk om een keer mee te maken, maar vijftig keer van links naar rechts over het stoepje voor de bibliotheek wandelen in een dun jasje (de film speelt zich af in de zomer en het was op 17 april alles behalve zomer in Almere), dertig keer in een boek bladeren en tig keer klappen op commando (en vooral enthousiast kijken) is toch niet helemaal onze vrijetijdsbesteding.

Het resultaat

Op donderdag 30 maart was het dan zover. De film draaide inmiddels een week in Almere en we moesten toch zien wat er van al onze inspanningen overgebleven was. Vol spanning (nou ja…) zaten we klaar om Het Verlangen te bekijken. Het was jammer dat je de shots tijdens de film niet stop kon zetten. In sommige scenes waren wij als figuranten namelijk toch wel duidelijk in beeld. Daarnaast was ook de bibliotheek duidelijk herkenbaar als ‘onze’ bibliotheek. Het verhaal van de film was op zich aardig, maar de film heeft helaas niet de potentie om een grote kaskraker te worden. Dit in tegenstelling tot ‘Alles is Liefde’ van dezelfde regisseur. Kortom: het was een leuke ervaring om een keer mee te maken. Al doe ik toch liever lekker gewoon mijn werk in de bibliotheek.