Allergie


Mijn eerste blog voor Biblyo is direct en confronterend, maar ik geloof erin dat we juist kunnen leren van confrontatie. In deze blog leg ik je namelijk uit hoe je om kunt gaan met mensen waar je een allergie voor hebt.

Allergie

Het eerste wat misschien in je opkomt bij het horen van het woord ‘allergie’ is een reactie nadat je iets verkeerds hebt gegeten of fysieke uitslag op je gezicht of lichaam. Maar naast deze verschijnselen kan ook het gedrag van personen allergische reacties bij je oproepen. Je hebt vast wel een kennis, collega of familielid die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Zo’n persoon die altijd maar arrogant overkomt, terwijl jij juist het tegenovergestelde bent en je daardoor mateloos irriteert? Hoogstwaarschijnlijk zit deze persoon in je allergiezone. En het ergste van alles, dit heeft weinig met de desbetreffende persoon te maken en heel veel met jezelf!

Wat? Uitleg graag!

Die laatste zin vraagt inderdaad om uitleg. Want hoe kan dit alles met jou te maken hebben? Tijd voor wat achtergrondinformatie. Daniël Ofman is de grondlegger van de allergieterm die hij beschrijft in zijn kernkwadrant-model:

allergie

Je kernkwaliteit omschrijft een positieve eigenschap van jezelf. Maar wanneer je overgekwalificeerd bent in deze positieve eigenschap, kan het omslaan in je eigen valkuil. Wanneer je nog kunt groeien in deze kernkwaliteit, kun je dit zien als uitdaging. Maar wanneer iemand het tegenovergestelde van jouw positieve eigenschap laat zien, belandt hij of zij dus in je allergiezone.

Informatie voor jezelf

In elke allergie die je bij een ander tegenkomt, kun je heel veel informatie over jezelf terugvinden. In een allergie kun je namelijk terug zien van welke eigenschap jij iets meer kunt gebruiken en waar jij dus nog in kunt groeien. Wanneer we ook dit visueel maken, wordt mijn voorbeeld wellicht iets duidelijker. Laten we arrogantie weer als voorbeeld nemen in de allergiezone:

allergie

Spiegel

De volgende keer dat je een allergische reactie krijgt van iemands gedrag, hoop ik dat je aan bovenstaand schema denkt. Zie dit gedrag als een spiegel die je wordt voorgehouden waarbij je met jezelf geconfronteerd wordt. Wat kan het gedrag van deze persoon mij leren om te groeien in wie ik ben als persoon?

Ik wens je heel veel succes. Mocht je toch nog hulp nodig hebben bij het toepassen van dit model, kom dan langs bij de bibliotheek waar genoeg leesmateriaal over dit onderwerp te vinden is.