Als ik later groot ben … in Almere


‘Wat wil jij later worden?’ Dat is de vraag die Als ik later groot ben stelt aan alle kinderen en jongeren (0-18 jaar) in Almere. We krijgen veel verschillende antwoorden op deze vraag: brandweerman, vlogger, voetballer, dokter, wetenschapper, ontwerper of zangeres. Dat zijn de droomberoepen die we al hoorden. Om jouw droomberoep te krijgen kun je oefenen, leren of op een sport of hobby gaan. Wij willen dat elk kind in Almere alles kan worden wat hij of zij wil. Daarom denken wij met alle kinderen en hun ouders mee over wat zij nodig hebben om hun droom te bereiken.

Hoi! Ik ben Annemette, 32 jaar en een enthousiaste Almeerse. Ik ben hier opgegroeid en bijna vier jaar geleden ben ik hier weer komen werken en wonen. Kinderen en jongeren vind ik een hele belangrijke en leuke groep om me voor in te zetten en mee samen te werken. Wat ik sterk vind aan ‘Als ik later groot ben …’ is dat we met een positieve boodschap de wijken in gaan en daardoor laagdrempelig in contact komen met kinderen en ouders met uiteenlopende dromen, vragen en wensen.

Ik werk voor het project Als ik later groot ben. Iedere maandagmiddag tussen 14.00 – 17.00 uur ben ik te vinden in de nieuwe bibliotheek Stad. Alle kinderen en ouders kunnen aanschuiven en in gesprek gaan over hun dromen, wensen en vragen. Ik vertel je er graag meer over.

Als ik later groot ben

‘De wijk in gaan’ wat bedoel je daarmee?

Wij willen dat alle kinderen in Almere weten dat Als ik later groot ben er is om met hen mee te denken over hun dromen. Dromen kunnen gepost worden in onze online en offline brievenbussen. Het moet zo makkelijk mogelijk zijn om een droom of vraag te posten. Daarom kan dat gewoon met een appje, maar we gaan ook naar de kinderen toe. We proberen veel in de wijk te zijn. Bijvoorbeeld op de schoolpleinen, bij evenementen of sportactiviteiten in de wijk. Meestal met onze bakfiets en altijd met onze brievenbus. Vooral in de schoolvakanties zijn er in veel wijken leuke activiteiten voor kinderen, dan fiets ik de hele stad door!

Beantwoord jij in je eentje alle vragen?

Nee gelukkig niet! Inmiddels weten veel kinderen dat Als ik later groot ben er is en hebben we al honderden dromen en vragen in onze brievenbussen gekregen. We zijn met een team en ik ben er voor alle dromen en vragen van kinderen uit Almere Stad.

Hoe werkt het als je een droom instuurt?

Als een kind een droom instuurt dan neem ik binnen enkele dagen contact op. Ik stel voor om met elkaar in gesprek te gaan, liefst ook met één van de ouders er bij. We spreken dan bijvoorbeeld af in de bibliotheek en hebben een gesprekje over de droom, maar ook over hoe het leven van het kind er op dit moment uit ziet. Dit geeft mij informatie die ik gebruik om opties in Almere te vinden die het kind vooruit kunnen helpen met zijn of haar droom. Zijn er leuke workshops/cursussen die aansluiten bij de droom? Kan het kind misschien een keer meelopen met zijn of haar droomberoep? Of is er iets totaal anders nodig: bijvoorbeeld een goede laptop om huiswerk op te kunnen maken? Samen komen we bijna altijd op goede ideeën!

Als ik later groot ben

Heb je een voorbeeld van een droom?

Via onze Facebookpagina delen we veel verhalen van dromen. Zoals deze: Op het schoolplein kwamen een tienjarige jongen en zijn moeder naar ons toe. Zijn droom voor later? Voetballen! Om dit te bereiken, stuurden wij ze door naar het ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere’. Maar we hielpen ze nog wat meer op weg door ze te introduceren bij het project ‘Playing for Success Almere’. Aan de hand van lessen helpen zij het zelfvertrouwen bij jongeren te vergroten. En weet je waar? In het stadion van Almere City FC! De toekomstdroom om later voetballer te worden is dus nooit ver weg …

Workshops!

Maar we doen meer! We worden ook benaderd door mensen die het een leuk idee vinden om jongeren daadwerkelijk te laten zien hoe bepaalde beroepen nu echt in zijn werk gaan. Zo organiseren we in maart twee verschillende workshops. Op 6 maart organiseren we samen met zangeres Margarita Holguin een workshop (8+) zingen. Margarita kan prachtig klassiek zingen en wil graag Almeerse kinderen helpen om ook zanger of zangeres te worden. Margarita vertelt over haar zangcarrière, er is ruimte om jouw vragen te stellen en je gaat leuke zangoefeningen doen.

Op 13 maart is er de workshop (8+) Ontwerpen & tekenen. Speciaal voor kinderen die heel erg houden van tekenen, of nadenken over het beroep ontwerper of grafisch vormgever. Winston en Stefan, twee jonge Almeerse ontwerpers, vertellen over hun beroep. Er is ruimte om jouw vragen te stellen en je gaat aan de slag met een illustratie voor een echt kinderboek.

Wil je ook met ons in contact komen? Kijk dan op www.alsiklatergrootbeninalmere.nl. Of kom eens langs op maandagmiddag in bibliotheek Stad, of op één van de andere momenten in de bibliotheken in Haven of Buiten. Op de website van de nieuwe bibliotheek zijn alle spreekuren terug te vinden.