Ameland: op naar de Friese Antillen!


Ameland …, mijn hart ligt er. Ik ben er nog net niet geboren, maar toen ik drie maanden was, ging ik er al voor het eerst heen. En mijn naam is verbonden aan het eiland. Mijn tweede naam is namelijk Rixt, naar Rixt van Donia, Vrouwe van Ameland. Ik kom er al mijn hele leven. Mijn opa en oma hadden er een huisje, dat na hun dood in de familie bleef. Ik ken Ameland dan ook heel goed en deel graag de leukste plekjes met jullie. En natuurlijk gaan we er ook dit jaar weer heen. Niet naar het vertrouwde huisje, want dat is helaas verkocht, maar nu eens naar een heel ander plekje. Nu al benieuwd hoe dat bevalt!

Ameland

Natuur

Zodra je op de boot stapt, waan je je al in een andere wereld. Eigenlijk is de rit er heen al fijn. Vanuit Groningen het liefst ‘bovenover’: via het Lauwersoog-gebied. Prachtig! Ameland is een Waddeneiland en bijna iedereen weet wel dat de natuur er heel erg mooi is. Strand, zee, duinen, bossen. Je vindt het er allemaal. Ik licht een paar natuur-uitstapjes uit.

Het Oerd

Het Oerd, aan de oostelijke kant van het eiland, is een oud begroeid duingebied met hoge duinen en duinvalleien. Ga er vooral op de fiets heen: het is een prachtig (en best pittig :)) tochtje! Ben je er eenmaal, dan heb je vanaf de hoge duinen een prachtig uitzicht over het gebied, waar met hoogwater duizenden vogels uitrusten.

Natuurcentrum Ameland

Net buiten het dorpje Nes vind je Natuurcentrum Ameland. Vooral een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan. Je leert hier een heleboel over de natuur van Ameland en alle dieren die er op het land en in de zee leven. Ze hebben er een prachtig en heel groot aquarium, waar je uren naar kunt kijken, met je neus tegen het glas. En er worden ook regelmatig workshops georganiseerd. Leuk om te doen tijdens een regenachtige dag!

Robbenboot

Wil je zeehonden eens in hun natuurlijke omgeving zien? Dat kan! Heel soms zie je ze wel eens als je met de boot overvaart van Holwerd naar Nes (of andersom). Het is mij in al die jaren drie keer gebeurd. Maak je een tochtje met de Robbenboot, dan ben je er zeker van dat je ze ziet. Het is sowieso een ervaring: vanaf de boot de Waddenzee bekijken en ervaren. Je legt aan bij enkele zandbanken waar je schelpen kunt zoeken en je krijgt verhalen te horen over de omgeving. Erg leuk en leerzaam!

Ameland

Eten en drinken

Ook al ben je maar een weekendje op Ameland, lekker eten hoort erbij. En op Ameland zijn er genoeg leuke restaurantjes en terrasjes. Mijn favorieten op een rijtje.

Dinercafé Rixt

Superleuk plekje vlakbij de oude vuurtoren van Ameland. Als je hier op het terras kunt zitten: doen! Je kunt hier heerlijk eten. Ze hebben een concept dat je nog niet zo vaak tegenkomt: samen delen-eten. Het lijkt een beetje op tapas eten, alleen krijg je hier iets meer en grotere gerechten. Je kunt er verschillende uitkiezen en dan van elkaars bordje pikken. De kwaliteit is erg goed (net als hun naam ;))! En dan heb ik het nog niet eens over de toetjes gehad. Aanrader!

Ameland

Zee van Tijd

Een restaurant én hotel! Dus als je een leuk plekje zoekt om te overnachten, ga hier dan eens kijken! Zee van Tijd heeft echter ook een goede keuken én een fijn terras. Ze maken er de heerlijkste dingen klaar en je kunt er terecht voor een ontbijt, een lunch, een borreltje, een diner en zelfs een high tea of high wine. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan. Ik heb er meerdere keren mijn verjaardag gevierd!

Ameland

Beachclub The Sunset

Als je de zon in de zee wilt zien zakken, dan moet je hierheen. Helemaal aan de andere kant van het eiland, vlakbij het plaatsje Hollum. Relaxte loungeclub waar je ook prima kunt eten. Mét prachtig uitzicht op de zee en de langsvarende boten. En als je hier toch bent, kun je gelijk een bezoekje brengen aan de vuurtoren. Die staat namelijk vlakbij!

Hotel Nobel

Als je wat sjieker op Ameland wil logeren en eten, dan ga je naar Hotel Nobel, al meer dan 100 jaar een begrip op Ameland. Een prachtig ingericht hotel, waar je ook nog eens heel goed kunt eten én borrelen. Ze hebben een prachtig terras in het centrum van Ballum, dus áls je op Ameland bent, moet je hier ook even gaan kijken. En dan meteen een Nobeltje proeven. Een typisch Amelandse likeur die lijkt op rum, maar door geheime ingrediënten toch nét iets anders smaakt. Puur lekker, maar ook in cocktails.

Winkels

Ameland heeft eigenlijk alles. Ook hele leuke winkels. In alle dorpjes – Nes, Buren, Ballum en Hollum – zijn er wel bijzondere winkeltjes te vinden.

De Afslag

Bij mij met stip op 1: De Afslag, in Nes. Eén van de meest leuke woonwinkels die ik ooit heb gezien. Je kunt er terecht voor woonaccessoires, maar ook voor een compleet interieur. De prachtigste banken, tafels, stoelen en lampen, nét iets anders dan je normaal ziet. Ook kun je er terecht voor sieraden, kussens, kaarsenstandaards en nog veel meer. Ben je op Ameland, dan moet je hier zeker een kijkje nemen! En reken maar dat je er niet weggaat zonder iets mee te nemen.

Chocolade Atelier 1625

In het oudste pandje van Nes (en Ameland), nog uit de tijd van de walvisvaart, vind je chocolaterie Chocolade Atelier 1625. Het winkeltje an sich is al prachtig om te zien, de chocola die ze er verkopen is fantastisch. Ben je een chocolade-liefhebber, dan moet je hier echt even een kijkje nemen!

Beli Store

Voor de vrouwelijke mode-liefhebbers. Beli Store verkoopt de hipste merken op het gebied van mode, sieraden, accessoires (ze hebben de mooiste sjaals!) en huidverzorging. Zeker een bezoekje waard als je in Nes bent!

Bij Risje

Ook weer zo’n leuk winkeltje, dit keer in Ballum. Je kunt hier terecht voor mode en woonaccessoires. Het winkeltje zit in een oude bakkerij waar je ook een kijkje kunt nemen. En als je hier toch bent, loop dan gelijk even naar Woonatelier Zilt. Ook erg leuk!

Ameland

Je leest ‘t: er is genoeg te beleven en te doen op Ameland. Los van het strand en de zee natuurlijk. Daar vertoef ik toch het liefst! En er zijn nog heel veel meer leuke plekjes, winkels en uitstapjes (oh, ik ben de paardenreddingsboot vergeten!). Teveel om op te noemen! Ben jij een Ameland-liefhebber en heb je nog een leuke tip: laat het weten!