Schrijver uitgelicht: André Kuipers #writersmonday


Zeg je ruimtevaart in Nederland, dan zeg je André Kuipers. De man die maar liefst tweemaal de ruimte in ging en daar de meest geweldige verhalen over kan vertellen. Dat doet hij dan ook regelmatig in theaters, voor bedrijven en op scholen bijvoorbeeld. André heeft echter nog meer in zijn mars. Zo is hij ook nog eens arts én schrijft hij boeken. 

Vandaag staat André Kuipers centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen én die je gewoon bij ons kunt lenen. Leuk toch?

Heb je de blogs over Roald Dahl, Jamie Oliver en Annie M.G. Schmidt al gelezen? #writersmonday

André Kuipers: een korte introductie

Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers begon toen hij twaalf was en sciencefictionboekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het zeker: ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Zijn hele carrière stond in het teken van de ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd hij keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij onderzoek deed naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten.

Daarna ging hij aan de slag als arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. André werd in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Missie DELTA duurde elf dagen. Veel te kort, vond André. Hij wilde niets liever dan terug naar de ruimte om daar voor langere tijd te wonen en te werken. En die tweede missie kwam er … Op 21 december 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen in de ruimte; de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe. Hij dook regelmatig zwevend op in de media om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn belevenissen daarboven.

Nu doet hij dat nog steeds met optredens en lezingen in het land. Naast spreker is André ook ambassadeur van goede doelen. Hij promoot wetenschap en techniek bij jongeren als ambassadeur van het Techniekpact en vraagt aandacht voor de Nederlandse ruimtevaartsector via het Netherlands Space Office. Ook presenteert hij regelmatig wetenschapsprogramma’s op televisie zoals: De Kennis van Nu en Kuipers zoekt contact. (Bron: www.andrekuipers.com)

Ik heb zelf twee keer naar André mogen luisteren in het theater. En echt, als je de kans krijgt: gaan! Het is een feestje om de vele verhalen van deze man te horen en alle mooie beelden die hij verzamelde te mogen zien.

https://youtu.be/S1g8NG0JRfk

De 5 populairste André Kuiper materialen in de bibliotheek:

1. Piet is ziek

2. Ontdek de ruimte

3. Expeditie 30/31: de ruimtereis in beeld

4. André het astronautje terug naar de aarde

5. Sinterklaas op drift

Top 5 best verkochte boeken van André Kuiper:

1. Andre het astronautje

2. Andre het astronautje op reis naar de planeten

3. André het astronautje terug naar de aarde

4. Heb je wifi in de ruimte?

5. Andre het astronautje gaat naar Mars

Ik ben inmiddels best benieuwd: heb jij vooral boeken óver André Kuipers gelezen of ook zijn eigen boeken? De kinderboekjes zijn ook superleuk om uit voor te lezen!