Anime event: bizarre Japanse media


Met het Anime event op komst, op zaterdag 15 september in bibliotheek Stad, deel ik graag wat met jullie. Namelijk mijn voorliefde voor horror en alles wat bizar is. Er is een aantal anime series en games die mijn aandacht direct trokken. Als er dan ook nog iets bijzonders gedaan wordt met het ruimte-tijd continuüm, ben ik helemaal verkocht. Dit zijn een paar van mijn favoriete bizarre series en games.

Erased

Te zien op Netflix (let op: er is de serie en de live-action verfilming).

Om te beginnen een hele serieuze serie, vooral een thriller/drama. Satoru is 28 als hij op een dag ineens wakker wordt als zijn tienjarige zelf. Hij weet dat rond die tijd een aantal klasgenootjes van hem werd vermoord, en ook dat zijn moeder later door dezelfde persoon werd vermoord. Omdat hij weer in het verleden zit, wil hij nu alles op alles zetten om de moordenaar te vinden.

Je krijgt best intensieve verhalen te horen over de klasgenootjes die hij probeert te beschermen. Zo wordt een van de meisjes die doelwit is van de moordenaar, mishandeld door haar moeder. Saturo wil hier iets aan doen en meldt het bij de rector van school, in de veronderstelling dat er door de ’volwassen wereld’ wel wat aan gedaan zal worden. Er komt een streng gesprek met de moeder en het meisje moet (weer) in de kou in het tuinhuisje slapen. Je wordt als kijker echt meegesleept in het verhaal. Afgezien van het heen en weer springen in de tijd, is het een redelijk klassieke whodunnit.

When they cry

Te koop op dvd.

Heerlijk bizar deze serie! De eerste aflevering gaat ongeveer zo: Keiichi is verhuisd naar het platteland en raakt bevriend met de enige andere kinderen die in dat dorp wonen. Omdat het om een groepje met meisjes gaat (sommige jonger dan hij), krijg je dat hele zoetsappige: grote ogen, naakt-grapjes ten koste van de jongen. De aflevering eindigt met Keiichi die een bijl in zijn hand heeft en alle meisjes die in stukjes over een bloederige vloer verspreid liggen.

Aflevering twee dan. Iedereen leeft weer, nu wordt er iets langzamer opgebouwd. In twee of drie afleveringen wordt weer hun verhaal verteld, waarbij je een van de meisjes van de groep langzaam aan gek ziet worden. De reeks eindigt ook steeds met iedereen gruwelijk vermoord. Dan begint de reeks weer opnieuw, waarbij iemand anders gek wordt. Op gegeven moment begint Keiichi door te krijgen dat hij die specifieke maand elke keer opnieuw aan het beleven is, als een bloedige groundhog day. Vanaf die dag probeert hij die cyclus te doorbreken.

Anime

Danganronpa

PlayStation spel.

Dit spel ben ik vooral begonnen met spelen, omdat ik steeds een plaatje van een moordlustige teddybeer voorbij zag komen. Het spel heeft me niet teleurgesteld. Je begint te spelen als Makoto, een middelbare scholier die is toegelaten op de meest prestigieuze school in Japan. Alleen studenten die ergens de beste in zijn worden toegelaten. Er is echter een plek die vergeven wordt door loting, en dat is hoe Makoto er terecht komt. Echter blijkt al snel dat de school een gevangenis is, waar ze alleen uit mogen wanneer ze een moord plegen en ermee weten weg te komen. Het spel is voor een groot gedeelte een visual novel, waarbij vooral de class trials echte gameplay bevatten. Danganronpa is in ieder geval een aanrader voor iedereen die van een beetje bizarre spellen houdt.

Anime

Nine hours, nine persons, nine doors

Nintendo DS spel.

Ik heb deze game altijd omschreven als ‘Saw op de Titanic’. Je speelt als Junpei, een jongen die op een dag wakker wordt in een scheepskabine met een gek horloge om. Je blijkt, samen met acht anderen, op het schip vastgezet te zijn door iemand die zichzelf Zero noemt. Over de speaker vertelt Zero dat jullie hier vastgezet zijn om een spel te spelen. Je hebt negen uur de tijd om bij de deur naar de uitgang te komen. Ben je niet (op tijd) door de uitgang, dan ga je dood. Als je je niet aan de spelregels houdt, ontploft het horloge en ga je ook dood. In groepjes kun je bepaalde deuren door, achter elke deur is een soort escaperoom. In point & click stijl moet je aanwijzingen zoeken om de puzzels op te lossen.

Echter blijkt dat ook de deelnemers in staat zijn elkaar wat aan te doen. De eerste doden volgen snel. Vervolgens doorloop je het verhaal meer dan eens, waarbij je de informatie van vorige rondes moet gebruiken om er dit keer wel levend uit te komen. Het leuke van dit spel vond ik, afgezien van het verhaal natuurlijk, dat je tijdens het spelen ontzettend veel leert. Je hebt de principes van Schrödingers kat, propopagnosie, morfogenetische velden en meer nodig om de puzzels op te kunnen lossen. Zonder een notitieblok erbij om alle informatie op te schrijven red je het niet!

Anime

Dit is een aantal series en games waar ik erg van heb genoten, die allemaal op hun eigen manier erg bijzonder zijn. Wat is de meest maffe Japanse serie of game die jij hebt gezien of gespeeld? Laat het weten in de comments!