#OnOffline: balans tussen on- en offline, hoe doe je dat?


We brengen met z’n allen meer tijd op het internet door dan ooit tevoren. Waar voorheen de televisie op nummer één stond, is dat nu het internet. Alles doen we online. Het shoppen van een nieuwe outfit, het bestellen van eten, het doen van de boodschappen, hoe het met je vrienden gaat bekijk je op sociale media en voor ontspanning zoeken we de nieuwste video op van onze favoriete vlogger. En dit doen we gemiddeld 7,3 uur per dag (bron: Emerce). Hier schrokken wij (SamCoaching) van. Daarom zijn wij een beweging gestart. Genaamd #OnOffline. In dit blog leggen wij je haarfijn uit waarom. Hoe vind je de balans tussen on- en offline?

Balans in het gebruik van technologie

Hoe houd je jezelf in balans op het gebied van technologiegebruik? Hoe zorg je ervoor dat je de uren die je online besteed, nuttig besteed? Dit zijn vragen die wij aan onszelf hebben gesteld. Wij hebben namelijk gemerkt, dat technologie je positief en negatief kan beïnvloeden. Al helemaal wanneer je bepaalde doelen wil behalen. Wij hebben het voor je uitgezocht, door zelf te onderzoeken hoe het voor ons werkt. En door anderen uit te dagen hetzelfde te doen en dit te vertellen in de vorm van een blog.

On- en offline

Wat doet #OnOffline?

Door verhalen en ervaringen van anderen te delen, wil #OnOffline iedereen bewust maken over het gebruik van de hedendaagse technologie, waarmee je je online voort kunt bewegen. En hoe je dit offline in je voordeel kunt laten werken. Want zeg nou zelf, die 7,3 uur die we online besteden, besteden we die wel nuttig? Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je je tijd online nuttig kunt besteden.

Thom Laagkemper, vierdejaarsstudent Communicatie

“Erop uit gaan en genieten van het leven zorgen ervoor dat ik heerlijk tot rust kom. De onlinewereld en het evenementenleven zijn soms best hectisch, dus die rustmomentjes vind ik echt heerlijk.”

Dominique van Helvert, zelfstandig ondernemer bij De Videomeisjes

“Ik heb alle meldingen van apps op mijn telefoon uit staan. Ik check mijn mail/FB/WhatsApp wanneer ik dat wil en niet wanneer mijn telefoon trilt. Dat leverde eerst discussies op (onder andere met mijn partner die niet had onthouden dat ik geen melding krijg als hij appt en dat hij me dus moet bellen als het dringend is) maar het heeft me uiteindelijk meer rust gegeven. :-)”

Kyra Teunissen, Onderwijsassistente

“Vaak heb ik met de gedachte gespeeld om eens een week lang geen gebruik te maken van Facebook of WhatsApp. Eén week!? Joh, dat is lang! Wellicht dient de blog voor mij als stok achter de deur en ga ik het nu ook daadwerkelijk DOEN.”

On- en offline

Bewust en balans

Kort gezegd biedt #OnOffline een podium voor alle verhalen en ervaringen omtrent het gebruik van technologie. Wij streven er dan ook naar zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het technologiegebruik en een balans te creëren tussen on- en offline. Waardoor je meer in het hier en nu bent. Dit doen wij dus door verhalen en ervaringen te delen van anderen. Want wij zijn ervan overtuigd dat je leert van anderen. De bikkels hierboven zien samen met ons, de manier waarop wij technologie gebruiken, veranderen. Wij vragen jou om jouw verhaal of ervaring met #OnOffline te delen.

Meedoen?

Iedereen kan meedoen. Dit kan door jouw verhaal en ervaring te delen met anderen. Dit kan door de hashtag #OnOffline te gebruiken via jouw social mediakanalen. Of deel jouw verhaal met ons door het te mailen naar: onoffline@gmail.com.

Op dinsdag 15 januari organiseert de nieuwe bibliotheek een thema-avond over inzicht krijgen in het digitale gedrag van jongeren. Er worden dan handvatten gegeven om hierover met ze in contact te komen en bij te sturen. De #OnOffline beweging past hier heel mooi bij. Samantha Bakker van SamCoaching is hier ook bij aanwezig! Geïnteresseerd? Kaarten zijn hier te krijgen.