Banen van de toekomst: child designers & orgaan-boeren gezocht!


Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik denk aan de enorme impact die artificiële intelligentie en robotisering op de wereld heeft en hoe dit uiteindelijk ook mij persoonlijk zal treffen. De gedachte dat mijn werk bestaat uit creatief gewauwel, wat eenvoudige spreadsheets en een pitchdek hier en daar, maken mij angstig voor de bestendigheid van mijn soort baan. En dat riep de vraag op: hoe zien banen van de toekomst er eigenlijk uit?

De evolutie van werk

Dus jij verdient je geld met het posten van Instagram stories? Vier jaar geleden was het fenomeen van influencer onbekend. Wij kenden natuurlijk wel de grote ‘sponsor deals’ van de grote ‘celebs’ en sporters maar een influencer, nee, dat niet. Dat geeft te denken, als een nieuw soort baan binnen vier jaar kan ontstaan, hoeveel banen vagen er dan wel niet weg om nooit meer terug te komen?

Het is allemaal het gevolg van technologie en hoe deze de wereld om ons heen verandert. Denk aan Edison die de gloeilamp uitvond en behalve de praktische toepassing ervan ook voorzag in de infrastructuur (leestip: Edison’s eerste elektriciteitsnetwerk). Dat ontketende een nieuwe industriële revolutie. Machines waren niet meer afhankelijk van stoom en dus water en hoefden daardoor niet meer in de buurt van rivieren geplaatst te worden. Ook werden ze anders bediend. Wie in die tijd stoommachinespecialist was of ‘s avonds de lampen aanstak zag zijn baan voorgoed verdwijnen.

Het fenomenale ‘popular sciene’ YouTube kanaal Kurtzgesagt (Duits voor: in het kort gezegd) heeft een overzichtelijk en mooi geanimeerd filmpje gemaakt over de impact van robots en AI op ons werk en de toekomst. Ook schetsen ze waarom deze ontwikkeling anders is dan bij de 1e, 2e en 3e industriële revolutie.

Banen van de toekomst

Banen ontwikkelen zich dus naargelang technologie ons leven in treedt en wij dit een praktische toepassing kunnen geven. Het Institute of Future Insights ontwikkelde een ‘future jobs framework’ en voorspelt aan de hand hiervan de kans of, en zo ja wanneer, nieuwe banen ontstaan. Vandaag de dag kennen we game designers, influencers en e-gamers. In de toekomst komen daar banen zoals VR expert, Nano doctor en Drone dispatchers bij.

De toekomst van banen 'Future jobs framework'

De toekomst van banen ‘Future jobs framework’

Gaat mijn baan eraan?

Acuter is de dreiging van artificiele intelligentie gecombineerd met digitalisering en automatisering. Vooral daar waar het om repetitieve processen gaat met een administratief karakter. Dit wordt ook wel eens beschreven als ‘rule based work’. Dit laat zich betrekkelijk eenvoudig vervatten in programmeer-statements in de vorm van ‘if this than that’. Bloomberg heeft aan de hand van de data van het arbeidsmarkt onderzoek bureau Frey & Osborne een analyse gemaakt van de kans op automatisering. Als je zelf wilt weten of je baan geautomatiseerd wordt, kun je dit ook onderzoeken via https://willrobotstakemyjob.com/. De onderzoeksmethode hiervan is echter onbekend.

Wil je meer weten over de 21ste eeuw vaardigheden die nodig zijn in de toekomst? Lees dan dit artikel of train jezelf in onze Hackerroom, leuk & leerzaam!