Ben Feringa – de 21e Nederlandse winnaar van de Nobelprijs


De Nederlandse wetenschapper Ben Feringa heeft samen met twee anderen de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen. De 65-jarige Nederlander deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit James-Frazer Stoddard. Zij doen onderzoek naar moleculaire nanomotoren.

Niet de eerste Nederlander

Ben Feringa is daarmee de 21e Nederlandse winnaar van deze prestigieuze prijs. De laatste Nederlandse winnaar was André Geim die in 2010 samen met Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor Natuurkunde won. Dat was voor hun baanbrekende experimenten met betrekking tot het tweedimensionale materiaal grafeen.
Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse scheikundige in de prijzen valt. De allereerste Nederlandse winnaar was Jacobus Henricus van ’t Hoff. Hij won in 1901 met zijn ontdekking van de wetten van chemische evenwichten en osmotische waarde in oplossingen. Andere winnende Nederlandse chemici zijn Peter Debye en Paul Crutzen.

Ben Feringa

Ben Feringa promoveerde in 1978 in Groningen. In 1988 werd hij hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2004 kreeg hij ook al de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De synthetische variant van de moleculaire motor werd in 1999 door Feringa uitgevonden. In de natuur komen deze nanomotortjes volop voor. Het zijn motortjes met de omvang van één molecuul. In een laboratorium kunnen ze worden gemaakt door middel van chemische reacties.
In 2011 was Feringa de eerste ter wereld die erin slaagde zo’n minuscuul apparaatje te maken dat onder invloed van licht blijft draaien. Alhoewel er nog geen praktische toepassingen zijn, zijn de verwachtingen voor de toekomst erg groot. Wetenschappers dromen ervan om moleculaire motoren in het menselijk lichaam naar kankercellen te laten zoeken en die uit te schakelen. Of om ze bij diabetespatiënten op het juiste moment insuline te laten afleveren.

Ben Feringa

Lees hier een nieuwsbericht op NOS

  • Boek
  • Boek
  • Boek