Bevrijdingsdag en oorlogsboeken

We genieten gelukkig iedere dag van de vrijheid die we hebben, en de meesten van ons hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Goed om je te realiseren hoe belangrijk die vrijheid eigenlijk is. Daarom lees ik regelmatig romans over de oorlog, omdat je dan goed kunt invoelen hoe het leven is tijdens een oorlog. Hieronder mijn top 5 oorlogsboeken.

De vergelding – Jan Brokken

Over een daad van sabotage in de Tweede Wereldoorlog in Rhoon (Zuid-Holland). Jan Brokken is in de geschiedenis gedoken, heeft uitgebreid bronnen laten raadplegen en gesprekken gevoerd met soms zeer oude overlevenden. Het boek heeft mij inzicht gegeven in de verhoudingen tijdens  W.O. II, de angst bij de bevolking voor de represailles die het gevolg waren van een soms onbezonnen verzetsdaad. En ook de motivatie van sommige vrouwen die aanpapten met Duitsers om hun kinderen te eten te kunnen geven. Ik heb dit boek af en toe met heftige spierspanningen zitten lezen, zo vreselijk soms. De schrijfstijl maakt het boek boeiend, je volgt Brokken op zijn speurtocht, je snapt zijn overwegingen en twijfels.

Het huis met de leeuwen – Tania Heimans

Een bijzonder boek over Corry Kuiper, echtgenote van de directeur van de Rotterdamse diergaarde. Het boek speelt zich af tussen 1920 en 1943. Het gaat over het leven in de diergaarde, het bombardement op Rotterdam waarbij de dierentuin getroffen wordt. Maar het is ook een vrijheidsstrijd van Corry zelf. Ze kan niet goed aarden in haar leven, ze wil graag vrij zijn en voelt zich gebonden door het gezin.

Het raadsel Spinoza – Irvin D. Yalom

Een moeilijk en boeiend boek over het leven en de filosofie van Spinoza, afgezet tegen dat van Alfred Rosenberg, de rechterhand van Hitler. Actueel vanwege de huidige politieke situatie met aanslagen in Parijs en de bewaking van Joodse gebouwen.

De koffer van mevrouw Sinclair – Louise Walters

Afwisselend lees je het verhaal van de grootmoeder en de kleindochter. Het geheim van de grootmoeder (mevrouw Sinclair) tijdens en na de Tweede Wereldoorlog wordt langzaam onthuld door middel van onder andere brieven.

Naar het Noorden – Koos Meinderts

Een prachtig jeugdboek over kinderen uit het westen van Nederland, die in de hongerwinter naar Friesland werden gestuurd. Opeens realiseer je je hoe erg dat voor een familie moet zijn geweest: drie kinderen, verspreid over drie plaatsen in Friesland, en ouders die niet weten waar de kinderen zijn en hoe het met ze gaat. Heel mooi geschreven, geen woord te veel.

Heb jij ook een boeken- of filmtip over de Tweede Wereldoorlog? Laat het ons weten!