Bij ons in Almere: Farshid Seyed Mehdi


Eén van de voorgangers van de Iraanse kerk, Farshid Seyed Mehdi (51) woont samen met zijn vrouw Pantea Ghorbani (35) in Almere Buiten. Zijn dochter Nathanya (21) en zoon Dominick (19) studeren in Amsterdam. We worden allemaal geraakt door de coronacrisis, die voor iedereen gevolgen heeft en voor iedereen net een beetje anders is. Bij ons in Almere sprak met Farshid Seyed Mehdi.

Online kerkdiensten

‘Het hebben van een visual kerkdienst is voor ons niets nieuws. Voor Nederlandse gemeenten is het soms even wennen dat ze vanwege de corona-crisis de kerkgebouwen niet kunnen gebruiken. Iets waar wij helaas ervaring mee hebben. Want de kerken in islamitische landen zoals Iran en Afghanistan zijn al jaren gesloten en daarom verzorgen we een online kerkdienst. Zo kunnen gelovigen toch ervaren hoe het is in de kerk. Alles kan via het internet: het gebed, getuigenissen en zelfs de collecte.

Zoom-kerk met Dolby Surround Sound

Waar wij eerst één visual kerkdienst per maand deed, doen we er sinds de huidige situatie elke week eentje. Kost me iets meer qua voorbereidingstijd. Ook omdat wij diverse insprekers tijdens de dienst hebben. Het vergt nogal wat IT-support om het inspreken zo te organiseren dat het live goed gaat.
We zijn een online Zoom-kerk met Dolby Surround Sound. Ik heb zelfs meerdere gemeenten wereldwijd geadviseerd hoe ze het beste hun gemeenschap via sociale media zoals YouTube, Instagram en Facebook kunnen blijven bereiken.

Vergaderen

Thuis is het een beetje moeilijk soms. Mijn vrouw is manager bij een groot bedrijf en heeft ook de hele dag videovergaderingen, we vergaderen heel wat af samen. Verder zijn al die technologische snufjes natuurlijk ook fijn om samen met mijn ouders en broer en zus via Zoom te kunnen ontbijten of koffie drinken.

Tekst: Zvezdana Vukojevic
Foto: Richard Terborg