Biografieën: als het maar echt is!


Bekentenis: ik ben een info-addict. En ik ‘lust’ alles: infographics, documentaires, films maar ook boeken. Voorbeelden van mijn enthousiasme: van elk favoriet bandje kon ik binnen no-time van alle bandleden voor (én achternamen) opnoemen, alle albums in chronologische volgorde opsommen en natuurlijk de liedjes woord voor woord meeblèren. Inmiddels ben ik die groupie-fase ontgroeit. Toch wil ik nog steeds zo veel mogelijk te weten komen van (historisch) interessante mensen. Daarom lees ik graag biografieën. Ik weet dat ik niet de enige ben.

biografieën

Het moet wel echt gebeurd zijn

Dit is de meest voorkomende eis wanneer een niet-lezer een boek uitzoekt in de bibliotheek. Zelfs niet-lezers willen best een verhaal lezen wanneer het echt gebeurd is. Waarom is het lezen van een biografie zo interessant? Het lezen van verhalen is vaak makkelijker wanneer je jezelf kunt herkennen in het verhaal of de hoofdpersoon. Soms lees je een biografie omdat je juist meer wil weten over controversiële mensen. Is iemand echt zo slecht?! Maar het is natuurlijk ook heel leuk om smeuïge details van iemands leven te ontdekken!

Online collectie

Ik heb een paar mooie biografieën gevonden in de e-book collectie en wil deze graag met jullie delen.

Misschien niet heel logisch om met een anti-autobiografie te starten. Maar documentaire-maker Michael Moore heeft genoeg controversie gegenereerd om een boek te vullen. In Here comes trouble beschrijft hij 24 gebeurtenissen die hem gevormd hebben tot de man die hij geworden is.

Niet minder controversieel: Himmler. In Heinrich Himmler privé lezen we de alledaagse brieven aan zijn vrouw. Dit is dezelfde man die ‘de definitieve oplossing voor jodenprobleem’ bedacht. Hoe ziet hun gewone leven eruit?

Een autorace uit 1903 die door het hoge aantal ongelukken is afgelast, verdient een eigen verhaal. In De hemel is goud schrijft Suzanne Jansen (Het Pauperparadijs) over de moed, ambitie en lef van de honderden deelnemers.

Muzikanten beleven meer avonturen dan anderen. Toch moeten zij soms een lange weg afleggen voordat ze doorbreken. Joe Jackson beschrijft dit in Een overwinning op de zwaartekracht. Hij stopt in zijn boek bij het tekenen voor zijn eerste platencontract. Want de rest is al bekend.

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen de muziek van Bach misschien dromen. Maar weten zij ook dat zijn vrouw zeer muzikaal was? Eleonore Dehlanerdt vertelt over het zeer bewogen leven van Anna Magdalena Bach de muze van Bach die altijd in de schaduw van haar man stond.

Twee vrouwen die kunnen meepraten over moeilijke tijden zijn de gezusters De Jong van Beek en Donk. De zusters groeien in harmonie met elkaar op maar kunnen elkaars levenskeuzes niet accepteren. In Cecile en Elsa strijdbare freules dankzij Elisabeth Leijnse kunnen we meeleven met hun ups en downs.

Klik hier voor de volledige lijst met beschikbare biografieën. Wat is jouw favoriete biografie?