Biopic: Becoming Astrid


Vorige week ging de film over het leven van jeugdboekenauteur Astrid Lindgren in première: Becoming Astrid. Ik keek de film alvast en licht een tipje van de sluier over wat ik ervan vond! Verrassend, ontroerend en indrukwekkend was het in ieder geval. Op 21 en 22 december is de film te zien in het nieuwe filmhuis.

Astrid Lindgren

De Zweedse Astrid Lindgren kennen we van kinderboeken zoals Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, de Kinderen van de Bolderburen en De gebroeders Leeuwenhart. Er zullen weinig kinderen én volwassenen zijn die één van deze boeken niet kent, laat staan Pippi Langkous. Met dit onafhankelijke, eigenzinnige en fantasievolle meisje werd een rolmodel geboren voor hen die zich los wilden maken van alles wat nu eenmaal lijkt te ‘moeten’ en te ‘horen’ in het leven. Wie was Astrid Lindgren, de in 1907 in het Zweedse Småland geboren schrijfster, die in 2002 overleed?

Becoming Astrid

Een jonge Astrid

In de biografische film Becoming Astrid zien we, in als het ware één lange flashback, Astrid vanaf puberleeftijd. We zien hoe vrijgevochten voor haar tijd ze al is en dat ze wordt gevraagd als redacteur bij de plaatselijk krant omdat haar schrijftalent is opgevallen. Astrid wordt ongepland zwanger van haar oudere werkgever. De film volgt de impact die deze zwangerschap heeft op het boerengezin waaruit Astrid komt en de strijd die ze jarenlang zal leveren om moeder voor haar zoon te kunnen zijn. Alba August speelt de rol van de jonge strijdbare Astrid, die niet van plan is zich bij de overtuigingen van haar gelovige moeder neer te leggen. Ze speelt heel natuurlijk en geloofwaardig en dat zorgt voor prachtige, ontroerende momenten.

Becoming Astrid

Pernille Fischer Christensen, de regisseur, heeft ervoor gekozen vooral de ingrijpende periode en nasleep van de tienerzwangerschap te belichten. Deze periode heeft Astrid voor een groot deel gevormd tot wie ze later zou worden. Een schrijfster die, zo zei Astrid Lindgren zelf vaak, vooral schreef voor het kind in haarzelf.

De schrijfster Astrid

Een aantal keren zie je Astrid op leeftijd. Ze is jarig en is omringd door postzakken vol post van (jonge) lezers. Zij vragen haar hoe ze zo mooi over de dood kan schrijven, zonder dat je er als lezer droevig van wordt? En hoe ze kinderen zo goed kan begrijpen, terwijl ze zelf al zo oud is? Deze brieven vertolken het feit dat de manier waarop de schrijfster over de dood schrijft kinderen aanspreekt, waar volwassenen het onderwerp liever mijden.

Becoming Astrid

Meer lezen over Astrid?

Zin gekregen om de aanstekelijke boeken van Astrid Lindgren, die uitnodigen om toch vooral je eigen weg te gaan en jezelf te worden, te lezen? De nieuwe bibliotheek heeft al haar klassieke kinderboeken en natuurlijk DVD’s. In Astrid Lindgren, haar leven in beelden uit 2007 van onder andere Johan Erséus, vind je een complete weergave in tekst en beeld over het leven van de legendarische schrijfster.

Biopic

Laat je verrassen door de sfeervolle beelden van het Zweedse (en Deense) platteland in de jaren ‘20 en laat je meeslepen door het verhaal dat Astrid Lindgren in haar jeugd gevormd heeft. Mis deze film niet en koop snel je kaartje! De film draait op 21 december om 19.30 uur en op 22 december om 14.00 uur. Wie gaat er kijken?