Black Mirror: het ergste moet nog komen


“Het ergste moet nog komen”. De befaamde uitspraak van Arthur Schopenhauer, dekt de lading na het zien van de Netflix serie Black Mirror. Black Mirror is een serie vol angstaanjagende toekomstscenario’s waarbij technologie ons huidige bestaan volledig ontwricht. Een must-see voor tech- en gadget freaks met hier en daar misselijkmakende plot-twists.

“Misselijkmakende plot-twists”

 

Als échte generatie Y’er mag ik mij graag bezighouden met technologie en gadgets. Ondanks dat ik vakinhoudelijk vooral op zoek ben naar de kansen die digitalisering biedt, wakkert dit ook een beangstigend toekomstbeeld op. Zijn wij al niet volledig in dienst van de technologie? Welk nut hebben mensen van vlees en bloed in een wereld van bits & bytes? Zij wij Menschen uit-geëvolueerd? De Netflix serie Black Mirror biedt ons een intieme, benauwende inkijk in de toekomst van de mensheid.

Een greep uit de niet zo ‘far fetched’ toekomst scenario’s van de Netflix serie Black Mirror.

 1. Oneindig geheugen – ‘The Entire History of You’

Een toekomst waarin je lenzen kunt kopen, gekoppeld aan een onbeperkt geheugen en een onbeperkte opslagcapaciteit waardoor je alles wat je ziet automatisch opslaat en op ieder moment af kunt spelen. Zolang je netjes betaalt voor je abonnement kun je alles terug kijken. Betaal je niet dan wordt je geheugen gewist. Erg handig als je nog eens gezellig herinneringen wilt ophalen. Episode 3 ‘The entire history of you’ uit seizoen 1 speelt met deze gedachte, waarbij je letterlijk een selectief geheugen over houdt. Na de eerdere mislukking van de Google Glasses wint de huidige, hippere variant: de  Snapchat bril aan populariteit. Met deze bril kun je alles wat je op een dag meemaakt opslaan in je ‘eigen verhaal’, zodat jijzelf en je vrienden dit terug kunnen kijken. De toekomst is dichterbij dan wij denken.

2. Je eigen artificiële intelligentie – ‘White Christmas’

Je eigen artificiële intelligentie, als in: een digitale kopie van je eigen karakter als virtuele assistent. Erg handig, niet? Ik krijg mijn eitjes perfect gekookt, drink bij voorkeur extra zwarte koffie en als ik een afspraak maak, dan plan ik ook altijd reistijd in. Artificiële intelligentie in de vorm van een perfecte replica die als virtueel assistent de eitjes, koffie en afspraken precies zo maakt als ik ze wil hebben. Was iedereen maar zo perfect. Het enge van dit concept is het feit dat er al een bedrijfje is die dit mogelijk gaat maken: replika.ai. Claim je naam en download de app (nu helaas nog in enkel in closed beta beschikbaar) en train je eigen bot aan de hand van de trainingsdata die jezelf inbrengt. Zo ontwikkel je een eigen digitale replica van jezelf.

3. Hackers – ‘Shut Up and Dance’

Computers die gehackt worden zijn aan de orde van de dag. Maar wat als je gehackt wordt door een groep hackers die uit zijn op één ding: live sensatie. In de aflevering ‘Shut Up and Dance’ worden de computers van de slachtoffers gehackt om ze vervolgens te chanteren en allerlei ongewenste handelingen uit te laten voeren. Het is kiezen of delen, ingaan op het verzoek van hackers of je intieme leven ligt op straat. Wederom een scenario dat dichter bij de werkelijkheid komt dan men eigenlijk zou willen. Zo maakten wij recent kennis met een enorme aanval van duizenden onbeveiligde ‘internet of things’ apparaten. Het is al langer bekend dat hackers compromitterend materiaal gebruiken om hun gebruikers te chanteren voor geld. Plak je webcam af en zorg voor een up-to-date virus scanner.

Het zijn de versnellende krachten van technologie die samenkomen in wat Gartner de “Nexus of Forces” noemt. En met de eerste Kwantum computers (wat is quantum computing?) in aantocht, zijn drie bovengenoemde scenario’s binnen 10 tot 20 jaar haalbaar. Is het de prijs die de mensheid voor technologie betaalt? Een ding is zeker:

“You ain’t see nothing yet”

 

  • Boek
  • Boek