Blijf in balans met Lagom uit Zweden!


Ineens duikt er een woord op waarvan je denkt: wat is dit? Zoals Hygge. Als je het voor het eerst leest heb je geen idee wat het betekent. Het Deense woord spreek je uit als ‘Huuge’ zo blijkt, en het betekent knusheid/gezelligheid. En nu is er dan ook Lagom uit Zweden.

Hygge

Afgelopen herfst dook het voor het eerst op en verschenen er maar liefst drie boeken over Hygge. Volgens Annemiek Leclaire uit NRC (oktober ’16): “De sombere winters in Denemarken noodzaken tot hygge: het creëren van gezelligheid. De ‘overlevingsstrategie’ verovert de wereld”. Hygge is het woord dat de Denen geven aan het gevoel van gezelligheid dat je in en om huis kunt creëren met je gezin, familie of vrienden. Kaarslicht, een haardvuur, uitgebreid bakken en koken en DIY (‘Do It Yourself’). Zoals wij het ‘gezellig’ maken, maken de Denen het hyggelig!

Hygge is in Denemarken echt een begrip. Er is zelfs een werkwoord: at hygge sig. Hygge wordt door de Denen beschouwd als deel van hun identiteit. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat het vaak donker is in Denemarken: het regent veel, de winters zijn lang en er zijn geen lange sneeuwperiodes zoals in Zweden en Noorwegen. Dus moet er actief gehyggt worden om het warm en knus te maken. En dat werpt zijn vruchten af: de Denen zijn één van de gelukkigste volken ter wereld. Lezen over Hygge? In de bibliotheek vind je drie boeken over dit onderwerp en hoe je het net als de Denen Hyggelig kunt maken!

Lagom

En nu duikt ‘Lagom’ uit Zweden op. ‘Lagom är bäst’ is een bekend Zweeds spreekwoord, en betekent zoiets als ‘De juiste hoeveelheid is het beste’. (Uit: Lagom, het Zweedse geheim voor het goed leven van Lola A. Akerstrom) Hier gaat het allemaal om. De Zweden staan, net als de Denen, bekend als één van de gelukkigste volken ter wereld. Ze hebben een goede balans tussen werk en privéleven en een hoge levensstandaard. Ze zijn goed in het vinden van balans. Niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. Dit principe passen ze in alles toe: werken, vrije tijd, eten en drinken en het inrichten van je huis. Je hebt minder stress, meer tijd voor de dingen die je leuk vindt, voldoende geld en je wilt bewuster leven.

Het boek Lagom: de Zweedse kunst van een leven in balans, van Linnea Dunne verscheen in juli. De schrijfster is een geboren Zweedse die nu met haar gezin in Dublin woont. Het boek: Leef Lagom van Anna Brones verschijnt 1 augustus. Beide boeken zijn al te reserveren bij de bieb en zijn binnenkort beschikbaar.

Scandinavische kwaliteit

Na Hygge is Lagom dus de nieuwste Scandi-trend die in Nederland enthousiast wordt ontvangen. Zo gek is het niet. In Nederland waarderen wij veel wat uit Scandinavië komt: woninginrichting, naaimachines, rugzakken, kleding, auto’s en literatuur. Het heeft kwaliteit, het heeft stijl, het heeft klasse. En de filosofie van Lagom is zeker het proberen waard: meer balans in je leven brengen. Niet gek voor de druk bezette Nederlander.

Pippi Langkous en Nils Holgersson

We zagen het al aan Pippi Langkous en lazen erover in de andere boeken van Astrid Lindgren: het pure, natuurlijke, landelijke en relaxte leven in Zweden. Het eerste boek over Pippi verscheen in 1948. Kijk in onze catalogus en zie hoeveel boeken, dvd’s en luistercd’s we nog altijd hebben over Pippi!

Nils Holgersson van Selma Lagerlöf is zelfs uit 1906 en ook die kennen we allemaal. Ook hier leer je het natuurlijke Zweden kennen, maar dan op een sprookjesachtige manier.

Sjöwall & Wahlöö

Sjöwall & Wahlöö zijn de oervaders van de Zweedse misdaad roman. Hun eerste roman was de Vrouw in het Götakanaal (1965). Henning Mankell, Liza Marklund en Stieg Larsson zijn natuurlijk andere bekende en razend populaire misdaadauteurs.

Burn-out?

Zweden kent veel minder burn-outs dan Nederland. Dat alleen al is een reden om ons eens te gaan verdiepen in het fenomeen Lagom. En tot slot … Ik ben benieuwd of ook Noorwegen binnenkort met een Scandinavische levensfilosofie ons met een nieuwe scandi-trend gaat verrassen!

Ook Scandinavië fan? Laat het ons weten!