Boekverfilmingen in beeld

Lezen is iets magisch. Je leest letters op papier maar toch kan je jezelf helemaal verliezen in het dramatische verhaal, die sprankelende dialoog of gekke plot-twist (vaak toevallig altijd net aan het eind van een hoofdstuk). Niet vreemd dat in de afgelopen jaren deze verhalen verfilmd zijn. Maar welke boekverfilmingen zijn nou de moeite waard?

Persoonlijk lees ik liever eerst het boek en bekijk daarna de film. Ik vind het een sport om zo snel mogelijk de personages te herkennen. Een boekverfilming maken is ontzettend moeilijk. Denk aan de verschillende verhaallijnen, de (niet) bestaande locaties, maar ook de gedachten en gevoelens van de personages. Niet misselijk om dit allemaal naar bewegend beeld te moeten omzetten. Hieronder mijn favoriete boekverfilmingen.

Dexter 

boekverfilmingen

“People fake a lot of human interactions, but I feel like I fake them all, and I fake them very well. That’s my burden, I guess.”
– Dexter –

In deze serie volg je een seriemoordenaar die alleen ‘foute’ mensen afslacht. Dankzij zijn baan bij de politie als bloedspatspecialist kan hij deze mensen makkelijk opsporen. De verhaallijn wordt in de tv-serie niet exact gevolgd. Maar in het geval van Dexter vind ik dat niet erg. Ik ben zelfs gestopt met het lezen van de boeken omdat ik de serie veel leuker vind. De seriemoordenaar wordt steengoed vertolkt door Michael C. Hall.

 

The Walking Dead 

boekverfilmingen

“If I had known the world was ending, I would’ve brought better books.”
– Dale –

Een Amerikaanse comic die uitgegroeid is tot grootste tv-serie ter wereld. Je volgt een groep mensen die een epidemie hebben overleefd. De wereld is niet meer veilig: er lopen overal zombies rond. Hoewel dit een horrorserie is, kijk ik met veel plezier. Het doet je nadenken over hoe het zal zijn wanneer wij mensen weer moeten leren overleven in de wildernis. Wie kan je vertrouwen, voor wie wil je je leven geven?

The Lord of the Rings

boekverfilmingen

“Even the smallest person can change the course of the future.”
– Galadriel

Fantasyverhaal voor het eerst gepubliceerd in 1954 (!) en met veel liefde verfilmd door Peter Jackson. De verhaallijnen van deze trilogie zijn zo complex dat elke film bijna drie uur duurt. In mijn beleving de eerste bioscoopfilm met zo’n lange speeltijd. Leuk weetje: de acteur Christopher Lee (Saruman) is de enige van de cast en crew die de schrijver Tolkien ooit echt heeft ontmoet.

Game of Thrones

boekverfilmingen

“When you play the Game of Thrones, you win or you die.”
– Cersei –

Groots verhaal over de strijd om een koninkrijk. Deze productie heeft het geluk dat de schrijver van de boeken ook heeft meegeschreven aan de serie. In dit geval heb ik eerst de tv-serie gekeken en ben daarna aan de boeken begonnen. Het eerste boek is bijna letter voor letter verfilmd. Bijna eng. Maar wat een feest om naar te kijken. Vooral leuk omdat de Nederlandse acteurs Carice van Houten en Michiel Huisman meespelen!

Perfume

boekverfilmingen

“He who ruled scent ruled the hearts of men.”
– Patrick Süskind, author –

Het originele verhaal is een klein boekje van maar 263 bladzijden. Het boek heeft een verpletterende indruk bij mij achter gelaten. Het is een verhaal over een jongen die zelf geen lichaamsgeur heeft, maar wel een extreem goede reukzin. Wanneer hij de ultieme geur heeft ontwikkelt blijkt hij onoverwinnelijk. Toch kan hij niet leven met wat hij heeft moeten doen om deze ultieme geur te ontwikkelen. Wat knap is aan deze verfilming is de manier waarop de beschrijvingen van de geuren begrijpelijk naar beeld zijn vertaald.

Et cetera …

Ik zou nog veel meer films en series kunnen toevoegen. Maar dit is een blog: kort en bondig. Welke films moeten volgens jou aan dit rijtje toegevoegd worden? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt voor de beste boekverfilming. Wil je weten wie dit keer de Parel heeft ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.