Boekenmarkten


Het is zomer en mijn favoriete jachtseizoen is geopend. Nee, ik jaag niet op jong wild, ik jaag op boeken op boekenmarkten!

Boeken en oude steden …

Als ik zo de lijst van Boekwinkeltjes bekijk, ontdek ik dat de meeste boekenmarkten in idyllische, pittoreske stadjes gehouden worden. Als je het mij vraagt: de ultieme sfeer voor het kopen van boeken. Mijn favoriete jachtterrein is Deventer. Elke zomer (dit jaar op zondag 6 augustus!) wordt deze stad omgetoverd in een walhalla voor mensen zoals ik: de boekennerds. Kilometers kraampjes boeken! Het wordt ook niet voor niets een boekenstad genoemd. Je vindt er dan ook veel antiquaraten. Naast Deventer jaag ik graag in Amsterdam: op de Dam en aan de Amstel. Bekijk hier welke boekenmarkten er dit jaar nog zijn. De stad Bredevoort mag ook niet in dit rijtje ontbreken.

De jacht …

Gewapend met een boodschappentas op wieltjes ga ik dan de kraampjes af op zoek naar … Tja, eigenlijk alles op het gebied van kunst, literatuur, koken, natuur, kinderliteratuur, geschiedenis of rare, gekke of opvallende boeken. Vorig jaar heb ik die tas vol gepropt met kunstboeken. De tas heeft het niet overleefd. Mooiste aanschaf toen: History of Modern Art van H.H. Arnason voor maar € 5,-. Voor een habbekrats kun je de mooiste boeken aanschaffen. Met mij jagen natuurlijk anderen, soms erg fanatiek. Je ziet het in hun ogen. Simultaan grijpen naar hetzelfde boek komt vaak voor, dan wordt het oorlog! Grapje, de sfeer is er heerlijk.

boekenmarkten

Pareltjes …

Tweedehands boeken hebben op mij een bepaalde aantrekkingskracht. Ze hebben ‘geschiedenis’. Klinkt gek, maar ze zijn van hand tot hand gegaan. Van eigenaar naar eigenaar, ieder met zijn eigen overweging om een bepaald boek te lezen. Wie weet wat deze boeken teweeg hebben gebracht. Vaak vind je in zo’n boek een handgeschreven naam, opdracht of een herinnering. Persoonlijke dingetjes. Soms kom je het pareltje tegen: het boek waar je al zo lang naar op zoek was. Je had het bijna opgegeven. Ik vond mijn pareltje in een kartonnen doos: De goede aarde van Pearl S. Buck. Blij dat ik was! Ik heb in de loop der tijd heel wat mooie boeken kunnen bemachtigen.

Om een idee te krijgen van hoe het eraan toe gaat tijdens een boekenmarkt kun je dit filmpje bekijken van de boekengekken op de Deventer boekenmarkt.

Ben jij ook zo’n boekengek als ik? Vertel me over jouw jacht en de mooie ervaringen op de boekenmarkt.