Boekentips van onze bibliothecaris Ania #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondagavond een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze bibliothecaris Ania. Heb je ze allemaal gezien of weet je het niet zeker? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Ik ben Ania ter Haar. Ik werk al 18 jaar als bibliothecaris bij de bibliotheek in Almere . Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen zoals de oudheid, geschiedenis, archeologie en kruidengeneeskunde. Ik lees graag van alles, maar het liefst lees ik Young adult boeken. Daarnaast ben ik dol op Fantasyboeken en goede Sciencefiction. De mogelijkheid om in het Engels, Pools en Nederlands te lezen, maakt de keuze van de boeken erg breed. Ik heb ook altijd een boek bij me. Ik gebruik heel graag de luisterboeken app. Daar vind ik altijd boeken die ik tijdens het koken, werken in de tuin of wandelen kan luisteren. Dat wandelen is een beetje uit de hand gelopen door een aantal keer deel te nemen aan de Nijmeegse 4-daagse. Oorspronkelijk kom ik uit Polen. Ik heb daar veel met computers gewerkt. Deze kennis komt bij mijn werk nu nog regelmatig van pas. Ik leer graag en blijf mezelf ontwikkelen, zodat ik met mijn kennis ook hulp kan bieden aan iedereen die dat nodig heeft.

Boekentips van onze bibliothecaris Ania

7 april: Zilvergaren | Naomi Novik
In dit verhaal is Miryem de dochter van een geldschieter. Vader is veel te aardig, want hij vraagt eigenlijk nooit het geld dat hij geleend heeft terug. Dat verandert als het leven van zijn gezin ondraaglijk wordt. Als Miryem door een vijand wordt uitgedaagd om zilver geld om te zetten in goud en als tegenprestatie ze een belangrijk iemand kan worden, heeft ze eigenlijk geen keus. Het verhaal leest lekker weg en doordat je alles ziet gebeuren door de ogen van verschillende personages blijft het ook spannend en wil je blijven lezen.

14 april: Spice wise too | Michel Hanssen
Nadat Michel Hanssen (topkok) een hartinfarct had gekregen moest hij zijn levensstijl aanpassen en moest hij zoutarm gaan eten. Dit leidde tot zijn eerste kookboek ‘Spice wise’, dat een succes werd. In dit tweede boek deelt hij wederom recepten waarin het zout vervangen is door specerijen en kruiden. De nadruk ligt ditmaal op de keukens van India, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Alle twee de boeken zijn heel handig om zelf kruidenmengsels te gaan maken

21 april: De nieuweling | Taran Matharu 
Fletcher is een 15 jarige leerling, die in een afgelegen dorpje van zijn koninkrijk woont. Als hij op een dag per ongeluk een demon oproept, gaat hij naar de geheimzinnige Volcan Academie. Hier leiden ze de zeldzame Summoners op, om hun land te verdedigen tegen de Orks. In de Academie komt hij terecht tussen alle politieke intriges en gevaarlijke avonturen

28 april: De pop | Bolesław Prus
Tegen de achtergrond van het 19e-eeuwse Polen vat een koopman uit Warschau een onmogelijke liefde op voor een aristocratische vrouw. In dit boek is het leven in Polen tijdens de Russische occupatie goed beschreven. Poolse drang naar vrijheid en onafhankelijkheid. Eerste uitgaven waren voor de WOII zwaar gecensureerd door de Russische overheid, pas na de WOII kwam het originele boek uit.

Heb je genoten van de boekentips van onze bibliothecaris Ania? In mei volgen er weer nieuwe boekentips op zondag; onze bibliothecaris Frouke is er druk mee bezig! 

Wil je nog meer boekentips? Lees dan ook de aanraders van Els, YvetteLydia, Chris en Ingrid.