Boekentips van onze bibliothecaris Frouke #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondagavond een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze bibliothecaris Frouke. Heb je ze allemaal gezien of weet je het niet zeker? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Deze maand is het mijn beurt een boekje open te doen over mijn leesvoorkeuren! Ik ben Frouke, bibliothecaris, vraagbaak voor alle klanten en een schakel naar de informatie of digitale ondersteuning die zij zoeken. Een heel afwisselende en dankbare baan waarbij ik veel verschillende mensen ontmoet en altijd omringd door boeken ben! Regelmatig schrijf ik een blog over boeken of films op ons bibliotheekblog www.biblyo.nl

Als kind las ik veel; ik was vaste klant bij de plaatselijke bibliotheek en schreef graag verhaaltjes en gedichten. Mijn boeken zette ik netjes, genummerd, op een rij en ik hield een lijst bij. Bibliothecaris in de dop zou je zeggen! Toch was ik eerst peuterjuf voordat ik bij de bieb kwam werken. De verhalen van Annie M.G. Schmidt en muziek van Harry Bannink waren thuis aanwezig. Eén van de eerste boeken die ik als kind las en die me bij is gebleven is Afkes Tiental van Nynke van Hichtum uit 1903! Van mijn ouders kreeg ik ieder jaar tijdens de Kinderboekenweek het ‘gouden griffel’ boek. Kruistocht in Spijkerbroek, Koning van Katoren, ik heb ze allemaal in mijn boekenkast staan. Ik lees nog steeds graag jeugdboeken. Mijn dochter en ik hopen er een keer eentje samen te schrijven! Verder lees ik graag historische en literaire romans, literaire non-fictie en autobiografische boeken. Ik leen vaak kookboeken; ik vind het leuk om lekker én gezond te koken. De bieb heeft een grote collectie geweldige en hippe kookboeken waaruit ik mijn inspiratie haal. Mijn hobby’s zijn zingen in wereldmuziekkoor El Mishito, yoga, de natuur en DIY.

Boekentips van onze bibliothecaris Frouke

5 mei: De Keuze | Edith Eva Eger
“Mei is de tijd van terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog en stilstaan bij onze vrijheid. Het aangrijpende en inspirerende levensverhaal van Edith Eva Eger sluit hier mooi bij aan. In haar boek uit 2017 vertelt de dan 90-jarige uit Hongarije afkomstige schrijfster (‘De ballerina van Auschwitz’) haar verhaal over haar ervaringen in Auschwitz als tiener. Hoe ze dit kamp overleefd heeft met haar zusje en hoe ze in Amerika haar leven wist op te bouwen nadat al haar jeugddromen haar ontnomen waren. Ze wordt uiteindelijk klinisch psycholoog en begeleidt mensen met het post traumatische stress syndroom. Rode draad in haar leven is het besef dat we een keuze hebben, zelfs onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. De tekst van Mae West: “I never said it would be easy” geeft voor haar weer hoe moeilijk, maar hoe de moeite waard haar leven is geweest. Eger wordt wel vergeleken met Anne Frank, een leeftijdsgenoot, met als verschil dat Eger in leven bleef.”

12 mei: Voor een verloren soldaat | Rudi van Dantzig
“Ook deze boekentip blikt terug op de Tweede Wereldoorlog. Van ‘De ballerina van Auschwitz’, kom ik bij Rudi van Dantzig, toen bekend als choreograaf en artistiek leider van het Nationaal Ballet. Hij schreef dit boek in 1986. Het maakte veel indruk op me: het verhaal van het gevoelige Amsterdamse jongetje dat naar Friesland werd gestuurd in de hongerwinter, in een warm boerengezin werd opgenomen en in contact kwam met een Canadese soldaat die hem bewust maakte van zijn homoseksuele geaardheid. Nu zouden we dit waarschijnlijk een ‘coming of age roman’ noemen. Destijds bestond dit begrip nog niet. Een prachtig boek van de in 2012 overleden sympathieke choreograaf/schrijver.”

19 mei: Ze noemden me duivelskind | Michaela DePrince
“Van Rudi van Dantzig vorige week, ga ik naar ballerina Michaela DePrince. Oorlog en ballet blijven een rol spelen! Michaela is tweede solist bij het Nationaal Ballet. Deze positie heeft zij helemaal aan haar eigen veerkracht en talent te danken. In het boek ‘Ze noemden me duivelskind’, dat ze samen met haar adoptiemoeder Elaine DePrince in 2014 schreef, lees je haar levensverhaal. In Sierra Leone kwam ze als wees in een uitzichtloze situatie terecht. Haar droom om ballerina te worden heeft haar uiteindelijk doen overleven. Geadopteerd door Amerikaanse ouders is het haar uiteindelijk gelukt deze droom te verwezenlijken. Inmiddels danst ze bij ons eigen Nationaal Ballet als solist. Een enorme prestatie! Daar krijg je toch kippenvel van? Ik in ieder geval wel.”

26 mei: Hemelvaart | Judith Koelemeijer
“Deze titel past mooi in de tijd van het jaar. Judith Koelemeijer schreef het boek in 2013. ‘Hemelvaart: op zoek naar een verloren vriendin’, is een reconstructie van de gebeurtenissen van 30 jaar eerder, waarbij haar vriendin verongelukte tijdens een vriendinnenvakantie in Griekenland. Het boek leest als een roman, maar is in feite literaire non-fictie. Je wordt meegenomen in het leven van toen van de schrijfster, de gebeurtenissen, de vriendschappen en alle verwikkelingen tijdens de vakantie in die zomer. Ze gaat op zoek naar antwoorden (ook in Griekenland zelf) op de vraag hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en met wat voor reden. Ze komt erachter dat iedereen in de loop van de jaren zijn of haar eigen verhaal heeft en dat er geen reden was dat Annette overleed, maar dat het toeval is geweest. Prachtig geschreven en herkenbaar voor wie zoals ik begin jaren ‘80 van de middelbare school kwam.”

Heb je genoten van de boekentips van onze bibliothecaris Frouke? In mei volgen er weer nieuwe boekentips op zondag; dit keer aanraders van onze bezoekers (online en offline)! 

Wil je nog meer boekentips? Lees dan ook de aanraders van Els, AniaYvetteLydia, Chris en Ingrid.