Boekentips van onze collega Sylvia #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondagavond een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze collega Sylvia. Heb je ze allemaal gezien of weet je het niet zeker? We zetten ze nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Even voorstellen: mijn naam is Sylvia Dreuning en ik ben grafisch vormgever bij het communicatieteam van de nieuwe bibliotheek. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het bewaken van de huisstijl en we maken alle posters, flyers, signing etc. wat je rondom je ziet in deze en de andere Almeerse bibliotheken. Ik hou erg van lezen en ben, naast Amerikaanse literatuur, vooral dol op science fiction en fantasy. In mijn jeugd hebben de oude meesters Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Philip K. Dick, Heinlein en Frank Herbert de basis gelegd voor mijn liefde voor science fiction. De meeste klassiekers van hen heb ik verzameld en in de kast staan. Na het lezen van de Lord of the Rings trilogie van Tolkien kwam daarna nog een grote liefde voor fantasy erbij. Ik heb die serie wat herlezen! In de jaren daarna is er wel teveel verschenen wat op deze klassieker voortborduurde en wat van mindere kwaliteit was. Op een paar toppers na natuurlijk, zoals George R. Martin en Terry Goodkind.

Heel fijn is dan ook dat er sinds een paar jaar jonge, nieuwe schrijvers zijn die originele, vlotte fantasy schrijven waarin vooral ook vrouwen sterke hoofdrolspelers zijn.  De Nimmernacht serie van Jay Kristoff, de Mistborn serie van Brandon Sanderson en Anthony Ryan met zijn Draconis memoria serie hebben mij aangenaam verrast.

Buiten dit genre ben ik een groot fan van een paar Amerikaanse schrijvers waaronder Annie E. Proulx (en dan vooral haar Scheepsberichten), Cormac McCarthy en John Steinbeck. Zijn The grapes of wrath, is nog steeds een fantastische klassieker en heeft niets van zijn zeggingskracht verloren.

Boekentips van onze collega Sylvia:

6 oktober: The grapes of wrath | John Steinbeck
“John Steinbeck is de nobelprijs winnende schrijver van het ook al zo mooie ‘Of mice and men’ en ‘Cannery Row’. Ik was diep onder de indruk van dit boek toen ik het lang, lang geleden las voor mijn leeslijst op school. Een paar jaar geleden heb ik nog een prachtige uitgave in Londen gekocht, gewoon om hem in de boekenkast te hebben staan.”

13 oktober: Scheepsberichten | Annie Proulx
“Newfoundland, een land van kou, ijsbergen, dikke mist en granieten rotsen. Na de dood van zijn mooie, overspelige vrouw laat Quoyle zich door zijn tante overhalen om van New York te verhuizen naar dit eiland van zijn voorvaderen. Hij gaat met zijn tante, zijn twee dochters en de hond en vindt werk bij de plaatselijke krant, waar hij de scheepsberichten en de ongelukken moet verslaan. Quoyle is een derderangs journalist; hij is papperig dik, heeft een enorme kin en is de vleesgeworden mislukking, die in het eerlijke Newfoundland zichzelf min of meer terugvindt. De symboliek in deze roman is prachtig verweven, het uiterlijk en het karakter van de hoofdpersoon schetsen een echt mens. De gebeurtenissen zijn soms vreselijk, maar altijd vol humor beschreven. Het is de tweede veelbekroonde en ook verfilmde roman van de Amerikaanse schrijfster. Ze heeft ook ‘Two cowboys’ geschreven, een prachtig kort verhaal en verfilmd als ‘Brokeback mountain’. Ik vind haar schrijfstijl prachtig …”

20 oktober: Nimmernacht | Jay Kristoff
“Het verhaal dat zich in dit eerste boek voornamelijk concentreert rond Mia’s bloederige opleiding tot Kling, is enorm vol en gevarieerd en bevat meer dan voldoende originele elementen en onverwachte wendingen om zelfs de meest doorwinterde fantasylezer blijvend te boeien en nieuwsgierig te maken naar het vervolg. Kristoff beschrijft alles ook opvallend beeldend en speelt zelfs met de plaatsing van woorden om dat voor elkaar te krijgen. Als doorgewinterde SF & Fantasylezer was ik aangenaam verrast door dit oorspronkelijke boek.”

27 oktober: Lemen voeten | Terry Pratchet
“Fantasy met een maatschappijkritische ondertoon. Een van de mooiste boeken uit zijn grote schijfwereld serie. Ik heb ze thuis allemaal. In Engeland erg beroemd en er is al het nodige verfilmd.”

Heb je genoten van de boekentips van onze collega Sylvia? In november volgen er weer nieuwe boekentips op zondag; dit keer aanraders van onze collega Bianca.

Wil je nog meer boekentips? Lees dan ook de aanraders van Els, AniaYvetteLydia, Chris, Hanneke, JannemiekeFrouke en Ingrid.