Boekentips van onze bibliothecaris Els #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondag een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze bibliothecaris Els. Heb je ze allemaal gezien? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Even voorstellen: ik ben Els en ik werk sinds 2017 bij de nieuwe bibliotheek. Ik woon in Amsterdam en ik heb vroeger gewerkt bij de OBA en bij diverse bibliotheken in de provincie Utrecht. Nu ben ik ook nog aan het werk bij het Landelijk Social Media Team van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Als sinds mijn vroege jeugd ben ik een echte lezer. Ondanks digitale afleidingen lees ik nog steeds gemiddeld een boek per week. Ik hou vooral van psychologische romans, boeken over de natuur en af en toe een thriller. Daarnaast ben ik een fan van schrijvers zoals Rascha Peper, Koos van Zomeren, Ann Pratchett en Cheryl Strayed.

Naast mijn werk ben ik bij ARTIS vrijwilliger publieksbegeleider. Ik zing graag, ik hou van wandelen en ik ben een groot liefhebber van paarden in alle soorten en maten. En je kunt me tegenkomen op Twitter, waar ik boekentips deel via @elsmvst

Boekentips van onze bibliothecaris Els

6 januariLeer ons stil te zitten | Tim Parks
Een bijzonder autobiografisch boek over Tim Parks’ blaas- en prostaatproblemen. De eerste helft van het boek lijdt hij veel pijn en denkt hij daar over na. Hij wordt op het spoor gezet van alternatieve geneeswijzen en meditatie. Eerst is hij sceptisch, maar in de loop van het boek kan hij zich er aan overgeven en heeft hij er baat bij. Vooral interessant voor mensen die willen lezen over het effect van meditatie op gezondheid en pijn.

13 januari: Een Siciliaanse lekkernij | Rascha Peper
Ik ben een fan van alle boeken van Rascha Peper. Mijn favoriet is ‘Een Spaans hondje’. Na haar dood verscheen Een Siciliaanse lekkernij: tien verhalen, voor een deel eerder gepubliceerd. Zinderende verhalen waarin je steeds maar wilt doorlezen. Ik heb ze allemaal ademloos gelezen. Ik vond de een wat beter dan de andere, maar ze zijn allemaal goed!

20 januari: Het vogelhuis | Eva Meijer
Deze roman beschrijft het levensverhaal van Len Howard, die als violiste in een orkest begon, maar daarna besluit haar leven te wijden aan het onderzoeken van vogels in vrijheid. Baanbrekend onderzoek, interessante ontdekkingen (sommige koolmezen kunnen tellen). De vraag is of ze de vogels vermenselijkt in haar beschouwingen. De vogels vertrouwen haar volledig en ze moet strijd leveren met de buitenwereld om geïsoleerd te kunnen blijven leven. Een bijzondere roman over een boeiende onderzoekster

27 januari: Anne van het groene huis | L.M. Montgomery
Ik las dit boek als kind (met dank aan mijn moeder, die het ongetwijfeld voor mij heeft uitgekozen) en heb het nu in een mooie Engelse uitgave herlezen. Prachtig geschreven, humoristisch, vooral door de hersenspinsels van Anne en het droge commentaar van haar stiefmoeder. Genieten dus, ook voor volwassenen! Op Netflix is dit boek verfilmd in de serie Anne with an E.

Heb je genoten van de boekentips van onze bibliothecaris Els? In februari volgen er weer nieuwe boekentips op zondag. De boekentips worden de komende weken verzameld door bibliothecaris Yvette.