Boekentips van onze bibliothecaris Ingrid #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondag een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren de boekentips van onze bibliothecaris Ingrid. Een bibliothecaris met een voorliefde voor jeugdboeken. Heb je ze allemaal gezien? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Kijk je mee?

Mijn naam is Ingrid, ik ben bibliothecaris in de nieuwe bibliotheek. Daarnaast werk ik ook als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ik hou van lezen; zowel jeugd- als volwassen romans, of informatieve boeken.

Boekentips van onze bibliothecaris Ingrid

28 oktober: Heb jij misschien olifant gezien? | David Barrow
Een geweldig prentenboek over een jongen en zijn vriend Olifant, die samen verstoppertje spelen. Olifant verstopt zich en en de jongen moet hem zoeken. Olifant waarschuwt dat hij ontzettend goed is in dit spelletje. En dat blijkt ook wel. Iedere keer weet Olifant weer een bijzonder plekje te vinden, waar de jongen hem niet kan vinden. Het is een boek dat je iedere keer weer met veel plezier (voor)leest.

4 november: Ik geef je mijn hart | Pimm van Hest
Een prachtig verhaal, vormgegeven met schitterende tekeningen en diverse uitsneden over de kringloop van het leven. Yuto ontvangt van een oude man een bijzonder kistje. ”In dit kistje zit alles wat je nodig hebt”, zegt de oude man. En dat is ook zo. In het kistje zit een pit die, als Yuto hem in de grond stopt, uitgroeit tot een prachtige boom, waar je heerlijk onder kunt zitten. De tekst en de tekeningen vullen elkaar fantastisch aan, je kunt je goed verplaatsen in het verhaal, dat aandoet als een mooi oosters sprookje, vol wijze levenslessen.

11 november: Laat een boodschap achter in het zand | Bibi Dumon Tak
Een prachtig boek met gedichten over bekende en minder bekende dieren, geschreven door de winnares van de Theo Thijssenprijs 2018, Bibi Dumon Tak. Alle dieren in dit boek hebben twee of vier tenen. De vorm is wisselend; dan weer een gedicht, dan een tweegesprek (tussen een wild zwijn en een varken) of een radio interview. In de eerste tekening komen we meteen een oude bekende tegen …!

18 november: Nevermoor | Jennifer Townsend
Is dit de opvolger van Harry Potter? Over een vervloekt meisje en haar ontsnapping aan een zeker einde. Het boek lees je in één keer uit. Het onderwerp is natuurlijk niet alledaags, wie wordt er nou vervloekt? De worsteling van de vader, die precies weet wanneer hij afscheid moet nemen van zijn dochter en daardoor ook geen liefde kan geven aan Morrigan, zorgen voor een beklemmende sfeer. Pas als Morrigan vertrokken is naar Nevermoor wordt het verhaal wat lichter, al blijft het afwachten welke bijzonderheid (kneepje) Morrigan nu heeft. Een pageturner, waarvan de filmrechten al verkocht zijn.

25 november: Piratenzoon | Rob Ruggenberg
Over Zaïn, zoon van een piraat, en zijn gedwongen reis op een galei naar de Nederlanden, waar op dat moment de Tachtigjarige oorlog woedt. Rob Ruggenberg sleept je meteen mee in de eerste alinea naar de kust van Zeeland, waar dit verhaal zich afspeelt. In die tijd waren er gewoon wolven in Nederland. Ruggenberg schrijft direct, goed onderbouwd, met veel vaart en kennis van zaken. Bij elk boek van Rob Ruggenberg is er ook een website, waarop je als lezer meer te weten komt over de achtergrond van het verhaal, de hoofdpersoon uit boek en de gebruikte bronnen.

Heb je genoten van de boekentips van onze bibliothecaris Ingrid? In december volgen er weer nieuwe boekentips op zondag. De boekentips worden de komende weken verzameld door bibliothecaris Lydia.