Boekentips van onze collega Jannemieke #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondagavond een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze collega Jannemieke. Heb je ze allemaal gezien of weet je het niet zeker? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Even voorstellen: mijn naam is Jannemieke van Leeuwen en ik ben manager educatie & cultuur bij de nieuwe bibliotheek. Samen met mijn team werken wij voor het onderwijs en de programmering van de bibliotheek. Een erge leuke en afwisselende baan!
Ik ben een verwoed lezer. Als kind ging ik elke woensdag- en zaterdag alleen op de fiets naar de bibliotheek in de Plantage Laan in Leiden. Daar haalde ik het maximale aantal mee te nemen boeken uit de kast en las ik elk vrij moment. Vooral series hadden mijn voorkeur, de Enid Blytons, Pitty op kostschool etc. Ik ben altijd blijven lezen en vooral detectives hebben mijn voorkeur.

Verder ben ik erg nieuwsgierig. Als ik iets wil weten, dan probeer ik daar ook een boek bij te vinden. Je kunt natuurlijk ook online zoeken, maar een boek kun je lekker wegleggen om het daarna weer op te pakken. Nu lees ik vooral detectives, romantische boeken en boeken over tuinieren, het inmaken van fruit en groenten. Een paar jaar geleden heb ik een kruidengeneeskundeopleiding gedaan en sindsdien lees ik daar veel over, om bij te blijven. Ook kookboeken zijn bij mij favoriet; daar kun je zo heerlijk doorheen bladeren en dingen uit proberen. Sinds enige tijd ben ik ook een fanatieke haak- en breister. Ik leen en koop daar veel boeken over voor de patronen.

Kortom, ik verveel mij nooit!

Boekentips van onze collega Jannemieke:

1 september: Koudvuur | Cilla & Rolf Börjlind
“Het mag geen verrassing meer zijn dat Scandinaviërs behoorlijk bedreven zijn in het schrijven van bloedstollende thrillers. Het zal er wel mee te maken hebben dat het er vaak donker en koud is. Ook het beschrijven van de vaak beklemmende sfeer kun je aan de Scandinaviërs overlaten. Ik ben er in ieder geval blij mee, zeker omdat deze ijzersterke verhalen steeds vaker ook in serievorm gemaakt worden. Naast het lezen van deze thrillers is het ook fijn is om naar een serie te kijken.”

8 september: Het plezier van een eigen moestuin | Xavier Mathias
“Groenten en fruit uit je eigen moestuin eten, dat blijft onveranderd heel lekker! Ook al is het werken op de klei vaak zwaar, het oogsten is natuurlijk het leukst! Vooral het maken van jam en het inmaken van groenten is een grote hobby van mij. In juli heb ik ook weer mijn goudsbloemzalf gemaakt van mijn eigen goudsbloemen.”

15 september: De zeven zussen | Lucinda Riley
“De boekenserie begint met de dood van de (niet-biologische) vader van de zes zussen. Pa Salt die de zes zussen heeft geadopteerd, komt plotseling om het leven. De zes zussen komen bij elkaar om afscheid van hem te nemen en dat is het startpunt van de serie boeken. Iedere zus heeft haar eigen verhaal. En dat voert ze naar andere landen én naar het verleden. Mooi geschreven serie over zes geadopteerde meisjes. Er hangt ook nog een geheimzinnige waas over de zevende zus, bestaat ze wel of niet? Dat is nog afwachten …”

22 september: Oriental Streetfood | Julius Jaspers
“De Oosterse keuken blijf ik verrukkelijk vinden en ik kook zelf graag en vaak Indische en Chinese gerechten. Oriental streetfood staat vol Aziatische gerechten om zelf te maken. Het boek is samengesteld uit een grote selectie lichte, gezonde en lekkere Aziatische hapjes, veelal bedoeld om te delen met je tafelgenoten. Want zo doen ze dat in Azië. Met gerechtjes zoals Xiao long pao, Nahm jim-oesters en Sichuan Dan Dan Mian waan je je even in dit werelddeel met zijn spannende mix van zoet, zuur, zout, bitter en umami. De culinaire ontdekkingen van Julius Jaspers brengen wereldse avonturen in de keuken van elke thuiskok.”

29 september: Blauwe maandag | Nicci French
“Het Engelse echtpaar Sean French (1959) en Nicci Gerrard (1958) vormt samen het succesvolle schrijverskoppel Nicci French. Nicci Gerrard en Sean French zijn de meesters van de onderhuidse spanning, onheil dat in de lucht hangt terwijl het alledaagse leven voortkabbelt. In 2011 verscheen ‘Blauwe maandag’, met de aankondiging dat het de eerste was van een serie van acht. De hoofdrol was voor psychotherapeute Frieda Klein, een eigenzinnig karakter, die als adviseur van de politie verzeild raakt in complexe moordzaken. Jaar na jaar verschenen de boeken, allemaal goed te lezen zonder kennis van de vorige delen. Op de achtergrond van de zeven boeken is lang Dean Reeve, de misdadiger die in ‘Blauwe maandag’ opduikt. Hij is ongrijpbaar, en heeft het voorzien op Frieda. Hij wil haar dood hebben, maar nu nog niet. Alles op z’n tijd. Soms helpt hij haar zelfs vanuit zijn schuilplaats, gedurende al die zeven jaren, als zij met haar zaken bezig is. Deze spanningsboog komt in het laatste deel tot een apotheose. De Frieda Klein serie vond ik een absoluut hoogtepunt.”

Heb je genoten van de boekentips van onze collega Jannemieke? In oktober volgen er weer nieuwe boekentips op zondag; dit keer aanraders van onze collega Sylvia.

Wil je nog meer boekentips? Lees dan ook de aanraders van Els, AniaYvetteLydia, Chris, HannekeFrouke en Ingrid.