Boekentips van onze collega Mies #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondagavond een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze collega Mies. Heb je ze allemaal gezien of weet je het niet zeker? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Ik ben Mies, bij de bibliotheek werkzaam als bibliotheekmedewerker en thuis moeder van twee zonen van 19 en 21 jaar. Nu die iets ouder zijn, heb ik weer meer tijd voor mijn grote hobby: lezen. Boeken, ik ben er dol op. Vooral op het papieren boek. Is het zwaar en dik of licht en dun? Heeft het een aansprekende kaft? Het is voor mij allemaal een deel van het leesplezier. Ik ga graag op reis en dan wordt er ook altijd plaats gemaakt in de koffer voor flink wat boeken. Verder laat ik me dan voorlezen via de Luisterbieb-app. Tuinieren vind ik fijn om te doen, maar in de tuin zitten misschien nog wel fijner. Dus van de tien boeken over tuinieren die ik leen, blijft er soms maar één over die bij die filosofie past. Dat boek wordt dan uitgeplozen.
Ik lees waarvoor ik in de stemming ben. Via boeken – of het nou thrillers of informatieve boeken zijn of alles er tussenin – maak ik kennis met landen en culturen waarvan ik weinig weet. Zo reis ik heel wat af. Verder bevalt de ‘Google-slow’ aard van boeken me wel. Tussen voor- en achterkaft dwaal je niet af. Als leesliefhebber is de bibliotheek een ideale werkplek. Er gaan zoveel boeken door mijn handen die er interessant uitzien. Of ik krijg tips van leners. Die boeken gaan dan mee naar huis. Vaak zijn dat er veel meer dan waarvoor ik tijd heb om te lezen.

Boekentips van onze collega Mies:

7 juli: Ik ben pelgrimTerry Hayes

“Een lijvig boek waarin twee verhaallijnen langzaam in elkaar vloeien. Een Amerikaanse ex-spion krijgt de opdracht om een terroristische aanslag te voorkomen en een jongen moet in Jeddah toezien hoe zijn vader wordt onthoofd. Een spannend boek waarin je de race tegen de klok, die de ex-spion moet houden, goed kunt meevoelen. Hoe een jongen verwordt tot terrorist is heel geloofwaardig weergegeven. Een boek waar je de tijd voor moet hebben, want je kunt het niet wegleggen als je eenmaal begint te lezen.”

14 juli: Het schooltje van Auschwitz | Mario Escobar

“Een waargebeurd verhaal van een vrouw die vrijwillig op de trein naar Auschwitz stapte en hoop bracht op de donkerste plekken op aarde. Als haar Roma-man en -kinderen worden weggevoerd, weigert de Duitse Helene Hannemann hen in de steek te laten en wordt ze samen met haar gezin gedeporteerd naar Auschwitz. Hier start ze in opdracht van kamparts Josef Mengele een schooltje. Dit wordt een lichtpunt en bron van hoop voor velen. Dit boek heb ik beluisterd in de Luisterbieb-app.”

21 juli: De verborgen bibliotheek | A.M. Dean

“Een boek dat tot op zekere hoogte aan de boeken van Dan Brown doet denken. In de verborgen bibliotheek van Alexandrië ligt alle informatie van over de hele wereld. Ook geheime informatie. Om de inhoud van de bibliotheek tegen kwaadwillenden te beschermen, is deze alleen toegankelijk voor De Beheerder. Als deze wordt vermoord, is Emily Wess zijn beoogde opvolger. Gedwarsboomd door een corrupt Genootschap moet zij als eerste de locatie van de verborgen bibliotheek zien te vinden. Niet altijd even geloofwaardig, maar het leest heerlijk weg.”

28 juli: Heksengebroed | Margaret Atwood

“Een moderne hervertelling van Shakespeare’s toneelstuk ‘De Storm’ in proza. Terwijl Felix, artistiek directeur van het Makeshiweg Theaterfestival, probeert de dood van zijn kleuterdochter Miranda te verwerken wordt hij ontslagen. Diep gegriefd trekt hij zich terug in een zeer afgelegen schuur onder de naam meneer Hertog. Als hij jaren later aan de slag kan als docent bij een dramaproject in de gevangenis, gaat dat hem uitstekend af. Met zijn groep gevangenen oefent Felix voor de opvoering van De Storm van Shakespeare.

Tijdens de opvoering van dit toneelstuk wil Felix wraak nemen op diegenen die hij voor zijn ontslag verantwoordelijk houdt. Binnen dit verhaal wordt het toneelstuk aan de lezer verteld. Doordat de schrijver het verhaal van De Storm verweeft met de persoonlijkheden van de gevangenen en Felix, krijgt het een extra dimensie. Het is een goed geschreven, geestige en ironische vertelling.”

Heb je genoten van de boekentips van onze bibliothecaris Mies? In augustus volgen er weer nieuwe boekentips op zondag; dit keer aanraders van onze collega Hanneke.

Wil je nog meer boekentips? Lees dan ook de aanraders van Els, AniaYvetteLydia, Chris, Frouke en Ingrid.