Boekentips van onze directeur Chris #wrapup


De afgelopen maand deelden we iedere zondagavond een boekentip via Facebook en Instagram. Deze maand waren dat de boekentips van onze directeur Chris. Heb je ze allemaal gezien of weet je het niet zeker? We zetten ze nu nog even overzichtelijk op een rijtje. Lees je mee?

Mijn naam is Chris Wiersma. Sinds 2006 ben ik directeur van de nieuwe bibliotheek. Ik ben opgeleid als bibliothecaris en heb dus veel (maar niet uitsluitend) in bibliotheken gewerkt, onder andere als directeur van de openbare bibliotheek Groningen. De bibliotheek van Almere is de mooiste! Mijn hobby’s: lezen, koken, tuinieren, fietsen, stedentrips en museumbezoek.

Ik heb altijd veel gelezen en kan mij een leven zonder lezen niet goed voorstellen. Ik zit in twee leesgroepen, één in Groningen (met die groep eten we ook samen) en één in Amersfoort. Iedere lezer kan ik deelname aan een leesgroep aanraden, want je verbreedt je belangstelling en verdiept je kennis. En het is gezellig. Ik lees graag literatuur, biografieën en boeken over geschiedenis, politiek en maatschappelijke ontwikkelingen. En ik probeer de digitalisering en de ontwikkeling van de informatiesamenleving te volgen. Maar kook- en tuinboeken leen en koop ik ook graag. Mijn oudste dochter heeft mijn e-reader. Ik lees het liefste van papier.

Boekentips van onze directeur Chris

3 maartKarakter | F. Bordewijk
Geremd door armoede en gedwarsboomd door zijn vader weet Jacob Katadreuffe zich op te werken van klerk tot advocaat. Het gevecht tussen vader en zoon vergeet je nooit. De uitgebeende stijl van één van onze grootste schrijvers evenmin.

10 maart: Het complot tegen Amerika | Philip Roth
Als niet Roosevelt de verkiezingen had gewonnen, maar de antisemiet Charles Lindberg? Hoe zou de Tweede Wereldoorlog dan zijn verlopen? Een spannend en geestig boek. Maar vooral verontrustend, omdat het laat zien hoe kwetsbaar een samenleving kan zijn (waarmee ik niet het beeld wil oproepen van het kwetsbare vaasje van Mark Rutte). Philip Roth: één van de grootste en meest veelzijdige Amerikaanse schrijvers.

17 maart: Een onberispelijke man | Jane Gardam 
Deel 1 van de trilogie over Britse raj-kinderen: geboren in het verre oosten en op jonge leeftijd naar Engeland gestuurd, om daar te belanden in verschrikkelijke omstandigheden. Britser dan Brits, stijver kan de stiff upper lip niet zijn. Na dit boek wil je de hele trilogie lezen.

24 maart: Een huis vol | Bill Bryson
De (Amerikaanse) schrijver schrijft aan de hand van de vertrekken in zijn Engelse pastorie een geschiedenis van het dagelijkse leven en wonen in Engeland en (in mindere mate) Amerika in vooral de 19eeeuw. Een genot om te lezen door het associatieve en anekdotische karakter.

31 maart: Kaas | Willem Elsschot
Een kantoorklerk mislukt in de handel. De Kamer van Koophandel zou dit boek uit moeten reiken aan iedere startende ondernemer. Niemand schreef zulk mooi en geestig Nederlands als deze Antwerpenaar. Ook prachtig als beeldroman van Dick Matena, of als gesproken boek, voorgelezen door Job Cohen.

Heb je genoten van de boekentips van onze directeur Chris? In april volgen er weer nieuwe boekentips op zondag; onze bibliothecaris Ania is er druk mee bezig! 

Wil je nog meer boekentips? Lees dan ook de aanraders van Els, YvetteLydia en Ingrid.