Boekenweek voor jongeren – lezen voor je plezier?


Net zo snel als de vakantie voorbijgegaan is, zo vergingen de voornemens veel te lezen deze zomer. Vooraf had ik een lijst met boeken waarvan ik dacht dat ik die eindelijk kon gaan lezen. Ik verheugde mij op al die vrije tijd! Met mijn favoriete boeken in de koffer, op de iPad én op papier, hoopte ik op vele luie en lome leesuurtjes. Maar helaas, de tijd vloog om en ik kon maar één boek van mijn lijstje afstrepen …

Young adult

Mijn zestienjarige dochter had zich echter helemaal suf gelezen, met veel plezier! Jaloers keek ik naar haar lange zomerleeslijst: van spannende Young Adult series tot ‘The hate u give’; boeken met een boodschap. Als je over onze jongerenafdeling ‘De Achterbank’ loopt, zie je meteen wat een groot aanbod er is voor jongeren. Wat een gevarieerde collectie, en de ene bookcover nog mooier dan de andere!

Boekenweek voor jongeren

Maar jongeren lezen toch steeds minder? Om lezen bij jongeren onder de aandacht te brengen heeft de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) de jaarlijks terugkerende leesbevorderingscampagne ‘Boekenweek voor Jongeren’ georganiseerd.

Boekenweek voor Jongeren

De campagne loopt van 21 tot en met 30 september. Deze Boekenweek is speciaal voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Wist je dat dit er 834.000 zijn? Voor deze groep is lezen extra belangrijk: lezen verrijkt je en vergroot de kansen in de toekomst.

Boekenweek voor jongeren

Gratis bij de bibliotheek: 3PAK

In de Boekenweek voor Jongeren gaan schrijvers onder andere op Literatour langs scholen. En bij een Boekenweek hoort natuurlijk ook een cadeautje: 3PAK, een bundel met korte verhalen van een toptrio auteurs. Deze kun je gratis ophalen bij de bibliotheek (zolang de voorraad strekt)! 3PAK is dit jaar geschreven door het top trio Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong. Tim zegt over zijn deelname: “Ik ben heel, heel trots dat ik een van de gezichten mag zijn voor de Boekenweek voor Jongeren! Het sluit aan bij zowel mijn liefde voor literatuur als mijn missie om het op te dienen aan jonge mensen. Mijn rijmbundel was een eerste stap, een verhaal schrijven voor 3PAK gaat een flinke stap verder.”

Boekenweek voor Jongeren

Win een vakantie!

Wil je kans maken op een vakantie? Word dan vriend van de bibliotheek: krijg het geschenk 3PAK cadeau en maak meteen kans op een reis met twee vrienden! Download het formulier en noteer je naam, leeftijd en e-mailadres en lever deze in bij je bibliotheek. De winnaar ontvangt een reischeque van in totaal € 2250,- inclusief BTW, te besteden bij een daarvoor geselecteerd reisbureau. De voorwaarden vind je op de website.

En … win een Herschel rugzak!

Heb jij een verhalenbundel 3PAK bij de bibliotheek bemachtigd? Dan maak je ook nog kans op een rugzak van Herschel, gevuld met boeken. In iedere verhalenbundel zit een flyer waarmee je kunt meedoen met deze winactie.