Bohemian Rhapsody: over Queen, Freddie, de song en de film


Bohemian Rhapsody is op dit moment dé film waar iedereen het over heeft. De film vertelt het verhaal van de Britse rock-band Queen en gaat in het bijzonder over hun frontman Freddie Mercury. De meningen over de film zijn wisselend … Critici zijn niet echt lovend, terwijl bezoekers gierend enthousiast de bioscoop uitkomen. Als je dan toch wil weten hoe de film is, dan zit er niks anders op dan hem zelf te gaan zien. En dat was geen straf! Voor dit blog heb ik er maar meteen een stukje Queen-geschiedenis aan toegevoegd.

Queen

In 1968 besloten studenten Brian May, Tim Staffell en Roger Taylor een muziekgroepje, genaamd Smile, op te richten. Tim Staffell introduceerde Farrokh Bulsara bij de band en die nam begin jaren ’70 (inmiddels noemde hij zichzelf Freddie Mercury) Staffels plek over. De naam van de band werd veranderd van Smile naar Queen. In 1971 werd de band aangevuld met bassist John Deacon. De muziek van Queen werd in de jaren ’70 sterk beïnvloed door klassieke muziek, maar ook door Jimi Hendrix en The Beatles. Begin jaren 80, met de opkomst van punk en new wave, krijgt Queen het moeilijk. De groep wordt als een ouwelullenband gezien.

Bohemian Rhapsody

Wanneer Queen in 1985 in het Wembley-stadion in Londen tijdens Live Aid optreedt, kan dan ook niemand voorspellen hoe het publiek op de band zal reageren. Maar na de eerste maten van Bohemian Rhapsody, dat door de 72.000 aanwezigen in het stadion uit volle borst wordt meegezongen, blijkt dat dit wel snor zit. Er volgt een optreden van de groep dat jaren later zal worden uitgeroepen tot de beste rockshow ooit. In 1986 was de groep op tournee, die eindigde in het Knebworth Park in Stevenage. Dit zou het laatste liveoptreden van Queen met Freddie zijn. Toen Queen in 1989 het album The Miracle uitbracht, verscheen er dan ook voor het eerst geen tour. Freddie verklaarde dat hij en de andere bandleden te oud waren om nog te toeren, maar dat was niet de werkelijke reden. Freddie had namelijk toen al problemen met zijn gezondheid. Op 23 november 1991 maakte hij het nieuws over zijn ziekte wereldkundig. Een dag later overleed hij.

Freddie Mercury

De in Zanzibar als Farrokh Bulsara geboren Freddie Mercury bezocht na de middelbare school de kunstacademie. Naast zijn kunststudie leerde hij zichzelf ook pianospelen en hij trad in zijn vrije tijd op in gelegenheidsbandjes. Opvallend aan Mercury’s zang is dat hij een stembereik van vier octaven had. Iets wat voor een mannelijke zangstem uitzonderlijk is. Hij kon alles zuiver zingen, van bas tot en met sopraan, had een verbluffende techniek en was erg muzikaal. Mercury groeide bij Queen uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden en stond vooral bekend om zijn extraverte podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hoewel hij tijdens optredens een flamboyante persoonlijkheid was, was Mercury in werkelijkheid een verlegen, bescheiden en introverte huismus, die leefde voor zijn katten. Als hij op tournee was belde hij zelfs naar huis om met zijn katten te praten.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody – de song

In 1975 verschijnt op het album A Night at the Opera het bombastische en operateske Bohemian Rhapsody. Over de precieze betekenis van de onsamenhangende tekst is niet veel duidelijk. Volgens één van de vele theorieën is Bohemian Rhapsody geïnspireerd op het 18e eeuwse boek Faust van de Duitse schrijver Goethe waarin de hoofdpersoon een pact sluit met de duivel. Het opera-gedeelte bevat veel religieuze toespelingen (Beëlzebub en de Arabische kreet Bismillah (‘in naam van God’) en bevat enkele verwijzingen naar de operawereld (de naam Scaramouche wordt genoemd, evenals Figaro uit Il barbiere di Siviglia van Mozart).

Het ‘operakoor’ in het midden is ingezongen door drie leden van Queen. Dit inzingen gebeurde zo vaak dat er uiteindelijk ongeveer 180 stemmen te horen waren. De opnames van dit gedeelte van het nummer namen zo’n drie weken in beslag. Bohemian Rhapsody was een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976 en de heruitgave in 1991 werd ook een hit. Het wordt algemeen beschouwd als een van de succesvolste popnummers aller tijden en siert ook dit jaar weer de eerste plek in de Top 2000.

Bohemian Rhapsody – de film

De grootste kritiek van de filmrecensenten op deze film is dat er historisch gezien niet veel van klopt en dat Freddie Mercury veel minder netjes en extravagant is dan hij geportretteerd wordt. Maar als je daar doorheen kunt kijken, dan is het gewoon twee uur smullen. Bohemian Rhapsody is echt een belevenis. Dit komt ook omdat je, als je Freddie ziet zingen, je hem ook hóórt. De verantwoordelijke man hiervoor is Mercury-imitator Marc Martel, die nauw met Rami Malek ‘Freddie’ samenwerkte en alle partijen inzong op zijn bewegingen. Deze Rami Malek is trouwens wat mij betreft de grote verrassing van de film. Wat een superversie van Freddie weet deze acteur neer te zetten! Malek beheerst alle gebaartjes en maniertjes van Mercury. Zo goed dat je soms vergeet dat je naar een acteur kijkt. Voor zijn vertolking van Freddie krijgt hij overigens in januari de Breakthrough Performance Award tijdens de dertigste editie van het Palm Springs International Film Festival.

Bohemian Rhapsody

In november was het zevenentwintig jaar geleden dat Mercury, die leed aan aids, overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Voor iedereen die niet met hem is opgegroeid is de film Bohemian Rhapsody een mooie kennismaking … En ook nog eens te zien in het filmhuis van de nieuwe bibliotheek op 4, 5, 8 en 9 januari. Een mooi begin van het nieuwe jaar! Kijken deze film!