Chester Bennington: de stem van een generatie


Het nieuwsbericht kwam uit het niets: op wat de verjaardag van zijn beste vriend had moeten zijn, ontnam Chester Bennington gisteren zijn eigen leven. De zanger van Linkin Park is een voorbeeld geweest voor veel grote zangers van nu. En voor veel onzekere tieners van toen (en nu).

128MB, twee derde LP

Ik weet nog precies hoe hij eruit zag, mijn eerste mp3-speler. Eigenlijk was het gewoon een USB-stick met een hoesje en een ingang voor oortjes. Er was ruimte voor maar liefst 128MB muziek. Als je het goed deed, pasten er net drie cd’s op. In mijn geval betekende dat één wissel-cd, en twee albums die erop gezet zijn en er nooit meer afgehaald mochten worden: de eerste twee albums van Linkin Park. Voor de mp3-speler-tijd zat er altijd een van die twee cd’s in m’n discman. Stiekem tijdens de les met een vriendin, elk één oortje in, luisteren naar ‘Papercut’, ‘Crawling’ of ‘Somewhere I Belong’. Uren les die ik alleen maar doorkwam door de stem van Bennington en bandlid Mike Shinoda.

Muziek verbonden aan herinneringen

En met mij waren er ongetwijfeld meer tieners. Zowel toen, als nu. De middelbare school is voor iedereen een uitdaging en de muziek van Linkin Park is voor rockliefhebbers tijdloos. Eerlijk is eerlijk: ik heb de middelbare school door twee dingen overleefd. Vrienden en Linkin Park. En hoewel je middelbare school-vrienden vaak snel weer uit het oog verliest, zal de muziek voor altijd verbonden blijven aan die tijd. De muziek representeert de herinneringen van die tijd, de gevoelens, de gebeurtenissen. En hoewel de latere albums van de band wisselend waren, blijft hun muziek door de steun van toen toch altijd belangrijk.

Timmeren aan de commerciële weg

Naast dat de band mij door die vijf onzekere jaren heen gesleept heeft, heb ik nu als muziekliefhebber nog veel te danken aan Chester Bennington en zijn muzikale vrienden. Hybrid Theory, het debuutalbum van Linkin Park, is nog altijd het meestverkochte debuutalbum aller tijden. Linkin Park wordt veelal genoemd als een van de meest succesvolle acts uit de jaren ’00. Hoe ik daar iets aan te danken heb? Hun op het eerste gezicht rare mengelmoes van rap en harde rock maakte de commerciële weg vrij voor veel andere bands. Zonder die band had ik veel bands waar ik nu naar luister, nooit ontdekt. Erger nog: zonder Linkin Park had minimaal de helft van die bands waarschijnlijk niet eens bestaan!

Elke muzikant die deze wereld verlaat is een verlies. Chester Bennington’s zelfmoord leert ons tegelijkertijd twee belangrijke dingen. Ten eerste dat ook beroemdheden gewoon maar mensen zijn, met hun eigen problemen, en dat we dat niet moeten onderschatten. En ten tweede: dat je nooit met je problemen moet blijven lopen. Ben jij of ken jij iemand die nadenkt over zelfmoord? Praat erover! Dat kan makkelijk en anoniem via 113 – Zelfmoord preventie (bellen kan naar 0900-0113).

When my time comes,
Forget the wrong that I’ve done,
Help me leave behind some reasons to be missed

Don’t resent me,
When you’re feeling empty,
Keep me in your memory,
Leave out all the rest

Linkin Park – Leave Out All The Rest