Chicklit: perfect leesvoer voor op het strand


Zomertijd! Tijd om heerlijk in het zonnetje een boek te lezen. Wij zochten de leukste boeken in de categorie chicklit bij elkaar voor de nodige uurtjes ontspanning.

Het genre is in eerste instantie een Angelsaksisch verschijnsel. De uitdrukking chick flick voor een ‘typische vrouwenfilm’ was al langer gebruikelijk. De in 1995 verschenen bloemlezing Chick-Lit: Postfeminist Fiction is waarschijnlijk de vroegste gedrukte bron van het woord chicklit. In die uitgave wordt het werk van vrouwelijke ‘postfeministische’ schrijvers gepresenteerd. Het werk van die schrijvers wordt door samensteller Cris Mazza gekarakteriseerd als brutaal en inventief, voornamelijk omdat het onderwerpen verkent die traditioneel niet in typische vrouwenliteratuurwerden behandeld (bijvoorbeeld: bizarre seks, krankzinnigheid). (Bron: Wikipedia)

De leukste chicklits voor deze zomer

1. Bijna echt gebeurd  – Liane Moriarty

Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

2. Zwart op wit – Mhairi McFarlane

Edie vlucht weg uit Londen als ze op de bruiloft van collega’s wordt gezoend door de aanstaande bruidegom. Niet lang daarna krijgt Edie, die redacteur is, het aanbod om van de bekende acteur Elliot Owen zijn biografie te schrijven. Daarvoor moet Edie naar Nottingham reizen, iets wat ze gezien de huidige chaos in haar leven maar al te graag doet. De twee blijken elkaar meer dan leuk te vinden.

3. Het paradijs – Suzanne Vermeer

Student Mark is de veelbelovende zoon van alleenstaande moeder Liza Roozenboom. Tijdens zijn vakantie op het Griekse eiland Corfu raakt hij vermist. Als de ongeruste Liza al weken niets van de anders zo betrouwbare Mark heeft gehoord, reist ze naar Griekenland om hem te zoeken. Bij de plaatselijke politie stuit ze op een muur van onwil, die de vermissing afdoen als een jongen die de vrijheid wil. Dit wordt versterkt door het verhaal van vriend Fedde, volgens wie Mark is gaan backpacken met een meisje dat hij daar heeft ontmoet. Na een jaar, waarin Liza enkel wat vreemde mailtjes van Mark ontving, krijgt ze een telefoontje uit Griekenland. Er is toch een politieman die haar ongerustheid serieus neemt. Hij heeft iets ontdekt, en Liza reist opnieuw af naar Corfu.

4. Stuur me een berichtje – Jill Mansell

Je kunt altijd opnieuw beginnen! Als Essie onbedoeld een bericht naar al haar contacten verstuurt, verliest ze haar vriend, baan en huis. Dit blijkt echter positief uit te pakken: ze ontmoet Zillah, een soort goede fee, krijgt een nieuwe baan, prima onderdak en ontmoet andere mannen. Deze hartverwarmende roman laat zien dat het leven verrassingen in petto heeft en onverwachte mogelijkheden biedt …

5. Een paradijs aan zee – Elin Hilderbrand

Madeline King is schrijfster en kampt, na haar bestseller, met een writer’s block. Ze heeft een deadline gekregen van haar uitgever en die nadert met rasse schreden. Maar er staat nog geen letter op papier. Haar beste vriendin Grace Pancik heeft andere problemen: voor haar man en kinderen is ze een vanzelfsprekendheid geworden en ze is hard op weg haar hart te verliezen aan een landschapsarchitect. Stof genoeg om flink over te roddelen en dat is dan ook precies wat er gebeurt op Nantucket, het eiland dat lijkt te leven van de roddels over haar bewoners.

Hebben we leuke titels voor je uitgezocht of ken je ze al? En wij zijn best benieuwd: wat is jouw favoriete chicklit-titel deze zomer?