International Children’s Book Day 2018


Op 2 april is het Children’s Book Day. Dit jaarlijks terugkerende feestje is in het leven geroepen in 1967 door het IBBY (International Board on Books for Young people) rond de geboortedatum van Hans Christiaan Andersen. Herinner jij je nog welk boek jouw favoriet was in je jeugd? Ik ben mijn favoriet nu zelfs opnieuw aan het lezen. 

Children’s Book Day: alles voor de kinderliteratuur…

IBBY, een internationale non- profit organisatie, werd opgericht in 1953 te Zurich, Zwitserland met één doel: wereldwijd kinderen en boeken samenbrengen. Om het jaar wordt de prestigieuze prijs, de Hans Christiaan Andersen prijs voor illustrator en auteur, uitgereikt. Het gaat erom dat degene zijn/haar levenswerk toegewijd heeft aan het kinderboek en een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kinderliteratuur. In 2016 kwamen voor het eerst twee Nederlanders in aanmerking hiervoor: schrijver Ted van Lieshout en illustrator Marit Törnqvist. Helaas hebben ze niet gewonnen, maar genomineerd worden zegt al heel wat over hun werk. Neem eens een kijkje op IBBY, er gaat je wereld voor je open.

The International Board on Books for Young People (IBBY) is a non-profit organization which represents an international network of people from all over the world who are committed to bringing books and children together. (Bron: www.ibby.org)

Wegdromen…

Children's Book Day: Thea BeckmanIk lees veel, soms wel drie boeken tegelijk. Momenteel lees ik Amerika van Franz Kafka (slow-reading), Het andere Parijs van Luc Sante (breinvoedsel) en Geef mij de ruimte van Thea Beckman (wegdromen). De laatste titel ben ik nu aan het herlezen. Ik was een jaar of 11 toen ik het in de boekhandel zag liggen. Ik kan mij herinneren dat ik dagenlang heb lopen zeuren bij mijn moeder om dat boek te kopen. Zij zwichtte, uiteindelijk. Wat heb ik genoten van dit boek; ik werd helemaal opgezogen in de wereld van ridders, mooie Franse landschappen, oude steden en de 100-jarige Oorlog. Beckman liet mij kennis maken met een wereld waarvan ik toen niets afwist. Ik denk dat mijn gevoel voor een grote belevingswereld en fantasie te danken heb aan kinderboeken. Ik gun dat elk kind, dus doe ik mijn stinkende best om mijn klantjes naar die magische boekenwereld te helpen.

Wat is jouw favoriete kinderboek?

In het kader van Children’s Book Day ben ik erg benieuwd naar welk kinderboek jij bijzonder vond. En wat heeft dat boek voor jou betekend? Als ik je een tip mag geven: lees het eens opnieuw en laat jezelf weer betoveren door de schrijver en eventuele mooie illustraties. En laat het mij en anderen vooral weten, want wie weet kom ik een boek tegen dat ik nog niet ken. Ja, zelfs voor een doorgewinterde leesfanaat als ik. Ik ben ook maar een mens ;).