Cinema Colleges, Politics, over politiek in de Amerikaanse cinema


Politiek. We raken er vaak niet over uitgepraat. Of het nu gaat om de strijd tussen Clinton en Trump, de keuze voor links of rechts of als onderwerp van complottheorieën. Met Cinema Colleges komt er een nieuwe dimensie bij: Politics, over de politiek in de Amerikaanse cinema.

Cinema Colleges is een nieuwe activiteit van de nieuwe bibliotheek. Interactief en met veel filmfragmenten worden verschillende thema’s uitgediept. Vol enthousiasme graaft filmprofessor Rudi de Boer onder de oppervlakte van de wereld die cinema heet. In vier avonden gaat hij dieper in op de Amerikaanse film die al sinds het ontstaan van dit medium zeer geïnteresseerd is in wat er zich allemaal afspeelt binnen de politieke arena. Niet alleen de echte klassiekers passeren de revue, ook invloedrijke films, series en documentaires die minder bekend zijn, schetsen een beeld van de intrigerende wereld van de Amerikaanse politiek. Ook zal tijdens deze colleges de verbeeltenis van grote politieke gebeurtenissen (van de moord op Kennedy en de Civil Rights Movement tot Wikileaks en terrorisme) in film geanalyseerd worden.

Politiek

Een vrouwelijke president?

Woensdag 26 oktoberEen vrouw in het Witte Huis?
Zou het dan toch echt gaan gebeuren: een vrouw als president van de VS?

Woensdag 2 novemberWeg met de elite
Donald Trump als president? Hij is tegen ‘the establishment’ en dat is aantrekkelijk voor veel Amerikanen omdat de kloof tussen volk en politiek de laatste jaren erg vergroot is.

Woensdag 16 november Make America great again
Vanaf 9 november weten we wie de nieuwe Amerikaanse president geworden is: Hillary Clinton of Donald Trump. Welke campagne heeft tot nu toe het beste gewerkt en hoe gaat zo’n campagne precies in zijn werk?

Woensdag 23 novemberEn nu dingen veranderen! Nee, terugdraaien
Omdat er in Amerika maar twee grote partijen zijn, lijken ze vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. De conservatieve Republikeinen vinden Obamacare maar niks en blijven heilig geloven in hun recht op het bezitten van wapens.

De colleges vinden plaats op woensdag 26 oktober, 2, 16 en 23 november in de nieuwe zaal van bibliotheek Stad. Leden € 25,- niet-leden € 30,- (voor vier avonden). Meer informatie is te vinden op www.denieuwebibliotheek.nl/agenda.

 

  • Dvd, Film
  • Dvd, Film
  • Dvd, Film