Een dag uit het leven van een bibliothecaris

Wat doet een bibliothecaris eigenlijk? Ik geef je een inkijkje in mijn werkdag. Om in Almere te komen, reis ik een stukje met de trein. De zon schijnt, ik check mijn telefoon en ga daarna lekker zitten lezen in Living with birds van Len Howard. Dat boek heb ik interbibliothecair aangevraagd en het komt uit de Universiteitsbibliotheek in Groningen. Ik lees het omdat ik eerder Het vogelhuis van Eva Meijer las. Dat gaat namelijk over het leven van Len Howard. Fascinerend!

Start van de werkdag

Vandaag werk ik ’s middags en ’s avonds, en mijn eerste gang is naar de kamer waar het rooster voor de dag hangt. Ik ben ingedeeld op de jeugdafdeling, altijd leuk. Eerst zoek ik een collega-bibliothecaris met wie ik even wat wil afstemmen, ik pak wat te drinken en ga naar de jeugdafdeling.

Leven van een Loser?

De eerste vraag: waar vind ik Het leven van een Loser deel 3? Die serie is enorm populair en de boeken liggen meestal maar kort op het tafeltje. Dit boek ligt er helemaal niet, maar is nog achter de schermen. Even snel naar Harry rennen, onze innamerobot. Gelukkig vind ik het snel, dus de eerste tevreden klant kan naar huis.

Herten

Een moeder zoekt boeken over herten, voor haar dochter die een spreekbeurt moet maken. Er staan er twee in de kast, maar eigenlijk wil ze een rugzak lenen waarin meer materiaal voor spreekbeurten is verzameld. Ik stuur een mail naar de collega die de rugzakken samenstelt, en de volgende dag krijgt deze mevrouw bericht dat de rugzak voor haar dochter klaarstaat.

Kinderen hebben geen schroom om te vragen, dus de middag gaat snel voorbij met helpen en opruimen. Op de jeugdafdeling is het altijd gezellig druk.

Eten

Meestal eten we om half 5 met de collega’s die ook avonddienst hebben. We hebben dan een half uur en dat is best krap, omdat de afstanden in de nieuwe bibliotheek behoorlijk zijn (sommige collega’s lopen per dag zo 5 km!). Dus meestal is het een salade of een kant-en-klaarmaaltijd. Even tijd om te relaxen en bij te praten.

Stadstudiecentrum

’s Avonds werk ik op Stadstudiecentrum op de vierde verdieping, een hele andere tak van sport. Vragen beantwoorden over printen, e-mailen en de betaalautomaat. Ik help een jongen en zijn moeder; hij moet een werkstuk maken over dolfijnen en vindt dat best lastig. Uiteindelijk slaat hij zijn werkstuk op op een usb-stick en hij maakt een kleurenprint.
Er zijn deze avonden twee lezingen, waarvan één op de vierde etage, waar ik werk. Dus dat is mensen wegwijs maken, vragen voor welke lezing ze komen en zorgen dat iedereen in de goede zaal zit.

Afsluiten

Een kwartier voor sluitingstijd beginnen we iedereen te waarschuwen dat we gaan sluiten. Dan lopen we allemaal een rondje over onze ‘eigen’ afdeling, op het laatst schuiven we alle stoelen aan, ruimen eventuele achtergelaten spullen op en sluiten de computers af. Als alle bezoekers weg zijn, horen we een gong zodat we weten dat we naar huis kunnen. Deze dag uit het leven van een bibliothecaris is weer voorbij gevlogen!