9 maart, Dag van de Literatuur


De Dag van de Literatuur is een festival dat elke twee jaar wordt georganiseerd voor jongeren uit de bovenbouw (basisonderwijs) en voortgezet onderwijs. Dit jaar wordt het georganiseerd in De Doelen, Rotterdam. De eerste editie begon in 1989 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire evenementen in Nederland voor jongeren. Ook dit jaar zijn er een aantal zeer bekende schrijvers aanwezig!

De Dag van de Literatuur geeft niet alleen aandacht aan literatuur, maar ook aan film, cabaret, kunst en dans.

Wat is er te doen?

Het is een bomvolle lange dag in Rotterdam vol met verschillende talks, workshops, lezingen en nog veel meer.

Auteurs

Op De Dag van de Literatuur kun je kennismaken met heel veel schrijvers, zowel gevestigde- als jonge schrijvers. Zij geven interviews, talkshows met jongeren en dragen zij voor uit eigen werk. Enkele auteurs die naar de dag komen:

Lize Spit won in 2013 zowel de jury- als de publieksprijs van Write Now! Haar echte doorbraak kwam met haar debuut Het Smelt (2016). Deze roman werd uitgegeven door Das Mag, verbonden aan het literaire tijdschrift Das Magazin waar Lize eerder al korte verhalen en poëzie voor schreef.

Pepijn Lanen is natuurlijk bekend als rapper van De Jeugd van Tegenwoordig, maar hij is ook schrijver. In 2013 verscheen zijn boek Sjeumig bij uitgeverij Ambo/Anthos, een bundel met korte verhalen waarin Lanen Nederhop en straattaal combineert met de klassieke verteltraditie.

Poëzie

Ook poëzie krijgt een podium op de Dag van de Literatuur. Grote namen zoals Ellin Deckwitz en Ingmar Heytze zijn aanwezig. Een korte introductie:

Ellen Deckwitz is dichter en schrijver. Haar poëzie is al vaak bekroond: ze kreeg in 2009 de Meander Dichtprijs, ontving de C. Buddingh’-prijs voor haar poëziedebuut en verbrak het Nederlandse record voor de meeste gewonnen Poetry Slams in één jaar tijd in 2009.

Ingmar Heytze is een Utrechtse schrijver en dichter die in 1989 debuteerde met zijn dichtbundel Alleen mijn kat applaudisseert. Hij werd in 2009 unaniem benoemd tot eerste officiële Utrechtse stadsdichter.

Workshops

Zo maak je kennis met verschillende kanten van literatuur! Er zijn een aantal toffe workshops die je kunt volgen:

Korte verhalen schrijven Altijd al willen leren om korte verhalen te schrijven? Bij deze workshop leert Raoul de Jong je de beste manier om leuke korte verhalen te schrijven. Welke details licht je eruit, op welke manieren roep je spanning op, wat kun je juist weglaten?

Rapteksten schrijven Goede verhalen staan niet alleen in boeken, ze worden ook gerapt! Wat maakt een tekst tot een goede raptekst? Waar rap je over? En hoe zorg je ervoor dat je raptekst blijft hangen bij je luisteraars en meegezongen wordt? De Rotterdammer MC Gery Mendes leert je er alles over.

Daarnaast is er ook nog een strip- en literaire markt!

Foto: Desirée Schippers

Klik hier voor het programma