Damesvoetbal; op zoek naar meer Oranje Leeuwinnen!


Damesvoetbal is momenteel de snelst groeiende sport in Nederland. Eindelijk hebben meiden meer clubs waaruit ze kunnen kiezen. Ze spelen op professioneel niveau en beginnen aan glansrijke carrières. De Oranje Leeuwinnen hebben afgelopen wedstrijd tegen de Denen gewonnen en stomen door. Mijn dochter volgt dit alles met enthousiasme. Ze voetbalt al een paar jaartjes, tijd voor een gesprekje met mijn meid …

Meisjes kunnen niet voetballen

“Ik zat in groep 3 en het gesmoes van de meisjes en hun spelletjes vond ik maar niets. Dat was zo saai” antwoordt Fabiënne als ik haar vraag hoe het allemaal begon. Ze was op zoek naar meer uitdaging en zag de jongens balletje trappen. “Als ik zou vragen mee te doen, zouden ze mij raar aan kijken, dus besloot ik eerst mijzelf leren voetballen. Ik had geen bal, dus begon ik gewoon met een lege spa fles wat uit te proberen.” Ja, die meid is inventief en al snel vroeg zij aan ons een voetbal voor het ‘echte werk’. Op het moment dat zij de moed bij elkaar geschraapt had, vroeg zij aan de jongens mee te doen en ja hoor, wat krijgt ze te horen: “Meisjes kunnen niet voetballen”. Daar dacht Fabiënne totaal anders over.

Vechten

Mijn partner en ik hebben onze dochters altijd geleerd dat je moet vechten als je iets bereiken wilt. Geloof in je eigen kunnen en laat niemand je iets wijs maken. Fabiënne heeft zich moeten bewijzen voordat die jongens het eindelijk doorhadden. “Zij hadden ‘t voor het zeggen, bepaalden de posities en het spel. Ik in de spits staan, ho maar: dat kon echt niet! Ik heb op een gegeven moment maar gewoon gezegd dat ik de spits was en heb bewezen dat ik het kon. Toen hadden ze eindelijk respect voor mij. Ik heb een heel jaar voor die plek moeten vechten.” Op de vraag hoe de meisjes daartegenover stonden, zegt ze: “ Meisjes vonden het raar dat ik voetbalde, maar op een gegeven moment draaiden zij bij: het werd meer en meer geaccepteerd. Leerkrachten begonnen schoolvoetbalwedstrijden te organiseren voor jongens en meisjes.”

Meiden gaan voor resultaat

Op mijn vraag waarom zij voetbal zo interessant vindt, zegt zij het volgende: “Voetbal is samenwerken, je gaat als één team voor één resultaat en dat is winnen. Gefocust zijn, je concentreren, nadenken over wat je aan het doen bent.” De trainer van haar team heeft hart voor damesvoetbal en dat merk je. De meiden zijn stuk voor stuk gemotiveerd en zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Zij spelen inmiddels in de selectie van de club, winnen wedstrijd na wedstrijd. Vorig jaar waren zij nummer twee van de KNVB Bekercompetitie (landelijk). Ze hebben gestreden als waardige Leeuwinnen. Wat een wedstrijd was dat!

Meer heldinnen nodig

Zij is fan van Anouk Hoogendijk en heeft haar boek Balverliefd van kaft tot kaft gelezen. “Ik zag haar voor het eerst voetballen in een wedstrijd en vond haar geweldig!”, zegt Fabiënne. “Ze is een grote inspiratiebron voor mij. Zij schrijft over mentaal sterk zijn, keuzes maken op het veld, over goed nadenken.” Fabiënne heeft het boek zowat gepromoot onder haar team, ze gingen discussies met elkaar aan. Ik denk niet dat jongens dat doen (als zij überhaupt al lezen). Op de vraag waarom zij geen ‘mannen voetbalboek leest, zegt zij dat zij zich niet herkend daarin. Meiden zijn anders, ze voetballen met meer gevoel en zijn technisch beter. Meiden zijn erg serieus op het veld en bij het scoren wordt er geen feestje gebouwd zoals bij de mannen. Scoren en doorgaan. Wat  ruw zijn is toegestaan, maar vertonen geen haantjesgedrag: dat is zó irritant. Volgens haar kunnen jongens nog heel wat leren van meisjes en moeten meer meiden aan de bal. “Het is een heerlijke sport, je wordt er sterk van, zowel fysiek als mentaal. Het geeft mij een hoop zelfvertrouwen!”

Deze trotse mama zegt: “Dat klopt helemaal, you go girl! “

Fabiënne zit nu op mavo 3 en is nog steeds actief in voetbal.