Dan Brown en zijn complottheorieën


Wie ooit een boek van Dan Brown heeft gelezen herkent zich vast onmiddellijk in de stelling dat zijn boeken doordrenkt zijn van codes, symbolen en vooral ook complottheorieën. En dat dat enorm aanspreekt, zal ook niemand ontkennen. Het geeft eigenlijk altijd te denken: dit zou best eens écht gebeurd kunnen zijn. Faction (fact fiction) heet dit. Een verzonnen verhaal met daarin historische elementen en een wetenschappelijk achtergrond.

Complotten

Naar mijn idee zijn er twee boeken van Dan Brown die werkelijk bol staan van de complotten: de Da Vinci Code en het Bernini Mysterie. In de Da Vinci Code komen vele complotten, mythes en mysteries aan bod. Je kunt je hart ophalen: tempeliers, de Priorij van Sion, de heilige graal, de lach van de Mona Lisa en het schilderij Het Laatste Avondmaal en meer. Je kunt er een heel essay over schrijven. Het mooie van de Da Vinci Code vind ik dat de christelijk figuur Jezus vermenselijkt wordt. Het idee dat hij familie heeft die tot vandaag de dag voortleeft, is prachtig. Daarnaast raakt het natuurlijk ook aan een complexe discussie over het christendom.

Samenzwering?

Zou de bewering uit de bestseller van Dan Brown – dat de bloedlijn van Jezus voortleeft – waar kunnen zijn? Of is de onderliggende gedachte alleen maar materiaal voor een goede samenzweringsroman? Hoe dan ook: vele mensen hebben het boek gelezen, de film gezien en erover gediscussieerd. Nu heeft Brown sowieso iets met het geloof, want in het Bernini Mysterie zijn de ‘katholieken’ aan de beurt. Ik vond het eigenlijk wel een mooie gedachte dat er afstammelingen van Jezus zijn. En zeker de weg en het verhaal ernaar toe: Sang-Real.

dan brown

 

Bernini

Iets waar Dan Brown ook wat mee heeft zijn de grote schilders. Misschien wel de grote geesten uit vroege tijden. In de Da Vinci Code is het Leonardo da Vinci, in het Bernini Mysterie (verfilmd als ‘Angels & Demons’), de titel van boek zegt het al, draait het om een aantal kunstwerken van … Bernini. En om de befaamde Illuminati, waar Bernini ‘lid’ van zou zijn geweest. De Illuminati: ook een heel fijn onderwerp waar het gaat om complotten en mysteries. Het thema dat door het hele verhaal loopt is de eeuwige, onbeslisbare strijd tussen wetenschap en geloof. De wetenschap beredeneert dingen door empirische waarnemingen en trekt zo conclusies over het leven en de wereld. Het geloof houdt vast aan een god die almachtig is en alles heeft gemaakt. En de Illuminati bestonden uit wetenschappers die zich stevig verzetten tegen de kerk. Dan Brown is een meester in het vervlechten van historische waarheden met mythes en legendes. En het klinkt allemaal erg logisch.

dan brown

Logica

Dat is denk ik ook waar het om draait bij complotten: hoe logisch is het of klinkt het? En hoe ver wil of kun je daarin meegaan? Praat mee tijdens het KennisCafé over complottheorieën op donderdag 27 oktober om 20.00 uur in het nieuwscafé van bibliotheek Stad.

 

  • Boek
  • Luisterboek, Boek
  • Boek