Het nieuwe filmhuis bestaat 5 jaar: de 5 beste films van de afgelopen 5 jaar


Het nieuwe filmhuis bestaat 5 jaar en als filmprogrammeur blik ik terug. Dit zijn mijn favoriete films van de afgelopen 5 jaar.

La Grande Bellezza (2013)

Jep Gambardella is een 65-jarige journalist die in zijn jonge jaren een bekroonde roman schreef. Na dit vroege succes dompelde Jep Gambardella zich onder in het mondaine nachtleven van Rome. Zijn tweede roman kwam er nooit. Hij raakt gedesillusioneerd over de holle pretenties en lege seks in zijn omgeving. Ook treurt hij over de gemiste kansen in zijn leven, zoals zijn verloren jeugdliefde. Jep Gambardella besluit zijn leven een nieuwe wending te geven en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven. La Grande Bellezza is een overrompelende kijkervaring van pure poëzie en schoonheid.

Boyhood (2014)

Boyhood vertelt het verhaal van een gescheiden koppel, Mason en Olivia, die hun kinderen Samantha en Mason jr. opvoeden. Het verhaal volgt Mason jr. gedurende twaalf jaar, van het eerste leerjaar tot hij 18 wordt. Zijn relatie met zijn ouders, stiefouders en vrienden wordt belicht gedurende zijn jeugd. Het schetst eveneens een portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het verstrijken van de tijd. De film werd opgenomen met onderbrekingen over een periode van 12 jaar, terwijl de hoofdpersoon opgroeide van kind tot jongvolwassene. De opnames begonnen in 2002 en werden afgewerkt in 2013. Boyhood is een onbetwist meesterwerk en laat zien wat het leven de moeite waard maakt.

La Isla Minima (2015)

In het zuiden van Spanje worden in 1980 enkele tienermeisjes brutaal vermoord tijdens de lokale festiviteiten in een klein stadje in Andalusië. Juan en Pedro, twee rechercheurs van de afdeling moordzaken worden belast met het moordonderzoek en naar het gebied rond de Guadalquivirmoerassen gestuurd. De twee zijn tegenpolen van elkaar, maar zijn verplicht samen te werken om de moordenaar te ontmaskeren in dit mistroostig gebied waar de bevolking heel zwijgzaam is tegenover de vreemdelingen. La Isla Mínima is ijzingwekkend spannend en biedt scherpe blik op Spanjes recentelijk verleden. Prachtige cinematografie.

Loveless (2017)

Boris en Zhenya staan op het punt te scheiden en maken voortdurend ruzie. Ook komen er aan de lopende band bezoekers over de vloer om hun appartement te bezichtigen dat te koop staat. Tijdens een van hun vele ruzies verdwijnt Aleksej, hun twaalfjarige zoon. Hoe de jongen liefdeloos opgroeide in een moderne Russische middenklasse die het in materieel opzicht aan niets ontbreekt, dient ook als metafoor voor hoe moedertje Rusland haar burgers behandelt. Een onderkoelde psychologische thriller tegen sneeuw- en schaduwrijke decors die appelleert aan het werk van grootmeester Tarkovsky: duister en elegant. Loveless is een voortreffelijke, nauwkeurig uitgesponnen zedenschets. Mooi, mysterieus én toegankelijk.

Hereditary (2018)

Debuterend regisseur Ari Aster (die ook het scenario schreef) neemt zijn tijd voor dit verhaal over het gezin Graham. Ze moeten een tragisch ongeluk verwerken en krijgen ook nog te maken met boosaardige, bovennatuurlijke krachten. Visueel en ook emotioneel verbluffend sterke horrorfilm, die het genre een handvol onvergetelijke beelden rijker heeft gemaakt. Aan het eind van de film gooit Ari Aster, ondanks de bedachtzame opbouw, alle remmen los. De film zit vol occulte verwijzingen en vragen blijven onbeantwoord. En probeer ze maar eens van je af te schudden, de taferelen en onheilspellende scènes waarmee je als kijker voor opgesolferd. Hereditary is een moderne klassieker.

Jubileum

Op zaterdag 29 september van 14.00 – 16.00 uur viert het filmhuis feest! Filmprofessor Rudi de Boer blikt met een speciaal programma terug op 5 jaar het nieuwe filmhuis. In vogelvlucht krijg je een korte impressie van een aantal films die in het nieuwe filmhuis hebben gedraaid. Daarnaast vertelt filmprogrammeur Levien van Oorschot over zijn passie voor film. Verder zullen we op een leuke manier wat thema’s en grote filmmissers behandelen en tot slot kun je met het spelen van een filmquiz een leuke prijs winnen. De toegang is gratis op vertoon van een kaartje, dat hier te krijgen is.

Wat is jouw favoriete filmhuis-film van de afgelopen 5 jaar?