De Alphaman.nl brengt literatuur in beeld!


Eens in de zoveel tijd komt er een student met een gepijnigde blik langs: “Hebben jullie iets van Joost van den Vondel?” Ik word zelf heel blij van oude verhalen, maar al snel zie ik dat mijn enthousiasme niet wordt gedeeld. En dat is jammer, want ook verplichte boeken kunnen echte parels zijn. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd hielden mensen namelijk ook van spanning, sensatie en wijze levenslessen. De makers van de Alphaman constateerden hetzelfde probleem en vatten verhalen samen in filmpjes van twee minuten in begrijpelijk en mooi Nederlands. Het is niet bedoeld ter vervanging van een boek, maar dient om het verhaal toegankelijker te maken.

Dat ene dikke boek …

Heb je altijd al dat ene dikke boek willen lezen, maar vind je het te moeilijk? Moet je voor school een raadselachtig werk van een of andere zeventiende-eeuwse schrijver lezen en begrijp je er geen drol van? De Alphaman biedt uitkomst en brengt literatuur letterlijk in beeld. Naast de filmpjes maakt de Alphaman posters en blogs om te laten zien dat er zowel in als achter (oude) boeken hele mooie verhalen schuilen.

Episch middeleeuws

Neem bijvoorbeeld Van den Vos Reynaerde: een episch middeleeuws dierdicht dat verscheen in het Middelnederlands. De dieren zijn geen normale dieren, maar handelen en spreken zoals mensen. Dit noemen we ook wel antropomorfisme. Haak je af bij deze beschrijving, of is je Middelnederlands wat roestig? Dat maakt helemaal niets uit! In het onderstaande stripfragment maakt de Alphaman de misdaden die de Vos Reynaerde aan het begin van het verhaal pleegt, in een oogopslag duidelijk. Nieuwsgierig? Voor de hele strip klik je hier.

Staat jouw gewenste verhaal er niet tussen? Maandelijks verschijnen er nieuwe verhalen op de website: www.dealphaman.nl. Te leuk! Wat vind jij ervan?