De beste kerstliedjes allertijden!


Wat mij betreft zijn kerstliedjes onmisbaar tijdens de kerst. Na pakjesavond gaat de radio aan, meteen op Skyradio, want daar draait kerstmuziek. We kennen allemaal de kerstklassiekers, de kerstliedjes die elk jaar gegarandeerd terugkomen. Waar wij minder van weten zijn de ‘nieuwe’ kerstliedjes. En dan is er natuurlijk nog Michael Bublé die van elke kerstklassieker een jazznummer weet te maken. In dit artikel som ik (geheel naar eigen smaak) de beste kerstnummers op, zowel de klassiekers als de wat nieuwere kerstmuziek!

Kerstklassiekers

Onder kerstklassiekers versta ik de kerstnummers die eigenlijk iedereen wel kent. Dit zijn de liedjes die de tand des tijds doorstaan hebben.

Chris Rea – Driving home for Christmas

Driving home for Christmas is een nummer waar we eigenlijk geen genoeg van kunnen krijgen. Misschien is het de stem van Chris Rea, misschien is het de rustige muziek, maar op de een of andere manier geeft dit nummer een enorm lekker kerstgevoel. Misschien wel meer dan bij elk ander kerstlied.

Mariah Carey – All I want for Christmas is you

Eerlijk gezegd is dit niet bepaald mijn favoriete kerstliedje. Het is heel feestelijk, maar op een gegeven moment heb ik er wel genoeg van. Ongeacht van wat ik vind, is het wel terecht één van de meest gedraaide kerstnummers ooit.

Wham!- Last Christmas

Net als Mariah Carey, heeft Wham! het ook voor elkaar gekregen om een kerstnummer te maken dat, als je niet oppast, voor eeuwig in je hoofd blijft zitten. Het heeft alle benodigde ingrediënten voor een succesvol kerstnummer. Het is catchy, sfeervol en makkelijk mee te zingen.

Queen – Thank God it’s Christmas

Queen pakt kerst op z’n Queens aan. Ze bewijzen dat drums en gitaren prima instrumenten zijn om een goed kerstnummer mee te maken. Het unieke geluid van Queen kan eigenlijk niet fout zijn, zo ook niet bij het nummer Thank God it’s Christmas. Het is een heerlijk kerstnummer waar we nog lang van zullen genieten.

Jona Lewie – Stop The Cavalry

Ik word altijd heel vrolijk van dit nummer, wat gek is omdat het lied eigenlijk bedoeld was als protestlied tegen oorlogen. Het is een kersthit geworden vanwege de blazers, bellen en de tekst ‘wish I was at home for Christmas’.

Nieuwere kerstnummers

Nieuwe, originele kerstnummers worden nog steeds gemaakt. Veel van die kerstnummers worden maar één of twee jaar gedraaid, waarna ze nooit meer te horen zijn op de radio. Toch zijn er een paar kerstnummers uit de afgelopen jaren die zo goed waren, dat ze zomaar de geschiedenis in kunnen gaan als kerstklassiekers.

Coldplay – Christmas lights

Coldplay is een wereldband die een geweldig kerstnummer heeft gemaakt. Ze hebben het voor elkaar gekregen een kerstnummer te maken dat ook dit jaar nog steeds regelmatig op de radio komt.

Smith & Burrows – When the Thames froze

Het samenkomen van de zanger van Editors en de voormalige drummer van Razorlight, heeft gezorgd voor een magisch mooi kerstalbum. Terwijl het hele album het luisteren waard is, is het nummer When the Thames froze misschien wel de mooiste van het album. Wat mij betreft mag dit kerstnummer wel wat meer worden gedraaid!

Train – Shake up christmas

Alweer uit 2009, maar toch uit een heel andere periode dan de kerstklassiekers. Dit nummer van Train horen we nog steeds regelmatig, mede dankzij de reclames van Coca Cola. Ik denk dan ook dat het veilig is te zeggen dat we dit kerstnummer nog lang zullen horen.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan met het opsommen van heerlijke kerstnummers, maar dan wordt deze blogpost wel erg lang! Natuurlijk is niet iedereen het eens met deze selectie van nummers, maar dat is wat muziek zo mooi maakt. Iedereen heeft een eigen smaak!