De beste oorlogsboeken uit onze collectie


Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van andere oorlogen en vredesmissies die daarna plaatsvonden. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Beide, herdenken en vieren, zijn nog altijd actueel. Maar wat zijn eigenlijk de beste oorlogsboeken? Ik maakte een lijstje!

Stad in oorlog

Bibliothecaris Nathaly schreef een blog over een boek met foto’s van het Amsterdam tussen ’40 en ’45: Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945.

Dit jaar kreeg ik Stad in oorlog in handen. Een groot boek van formaat, vol zwart-wit foto’s, gemaakt in Amsterdam. Nieuwsgierig bladerde ik het boek door en werd meteen meegesleurd in een stad die ik zo goed, maar toch ook weer niet goed, herkende. In de inleiding staat “Tijdens de oorlogsjaren is in Amsterdam opvallend veel gefotografeerd. Veel foto’s, zowel pers- als amateurfoto’s, zijn bewaard gebleven en ondergebracht bij instellingen als het NIOD en Stadsarchief Amsterdam.“ Er werden beelden vastgelegd die voor de maker van groot belang waren, op dat ene moment. Een persoonlijke interpretatie. Met veel gemengde gevoelens bekeek ik deze foto’s. “Een foto moet emoties oproepen: verontrusten, bewust maken en het geweten in beroeping brengen”, zo is te lezen in Stad in oorlog. En dat deden ze. – Bibliothecaris Nathaly

Het Achterhuis

Het dertienjarige joodse meisje Anne Frank schrijft in haar dagboek, dat ze Kitty noemt, zo’n 165 dagboekbrieven. Het dagboek begint iets eerder dan het onderduiken met haar familie, dat op 9 juli 1942 begint. In de brieven worden alle kanten van het onderduiken belicht en zonder enkele schroom weergegeven. Alledaagse dingen zoals het eten, het slapen, de dagindeling en familierelaties worden besproken. Ook de gebeurtenissen in Amsterdam, in Nederland en de wereld worden van commentaar voorzien. Maar voor een groot deel is de schrijfster met zichzelf bezig, midden in de puberteit en dat in deze unieke en ook moeilijke omstandigheden.

De jongen in de gestreepte pyjama

De Duitse Bruno (9) verhuist met zijn familie in 1943 naar ‘Oudwis’, een vreemde plaats waar niet ver van hun huis mensen in gestreepte pyjama’s achter een hek wonen. Bruno snapt er niets van. Hij gaat op onderzoek uit en sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont. In deze roman voor jongeren/volwassenen worden de jodenvervolging en de vernietigingskampen vanuit een verrassend standpunt bekeken: dat van een kind dat weliswaar een militair als vader heeft, maar van de gruwelen van het concentratiekamp niets begrijpt. Een aangrijpend en bijzonder boek.

Haar naam was Sarah

Het joodse meisje Sarah wordt met haar vader en moeder opgepakt bij een razzia in Parijs. Haar broertje verstopt ze in een kast, denkend dat het maar voor even is. Zestig jaar later moet een journalist een artikel schrijven over diezelfde razzia in Parijs. Ze staat op het punt te verhuizen naar een appartement dat zich bevindt in de wijk waar in de oorlog gedeporteerde joden woonden. Stukje bij beetje ontdekt ze hoe het leven van haar schoonfamilie en haar nieuwe woonplek verweven is met het grote drama van juli 1942. Ze begint een zoektocht naar de overlevenden. De auteur is bekend geworden met deze succesvolle page-turner, die eveneens is verfilmd. De korte zinnen en makkelijke taal in deze bewerking doen niets af aan de dramatiek, maar versterken die juist.

Wat is een van jouw favoriete oorlogsboeken?