De bibliotheek maakt je écht rijker!

Veertien jaar geleden maakte ik een carrièreswitch. Van de modebranche stapte ik over naar de bibliotheek. Het leverde veel verbaasde reacties op. Hoe kon ik de dynamische en hippe modewereld opgeven en voor de stoffige en saaie bibliotheek gaan werken? Een en al onbegrip bij mijn fashionvrienden. Maar … de bibliotheek maakte mij rijker!

Bibliotheek als winkel

Ik kwam er al snel achter dat de bibliotheek verre van saai is! De bibliotheek was juist volop in ontwikkeling. Ook had de bibliotheek veel weg van een winkel: ik kon mijn retailervaring goed gebruiken. De boekhandel was een inspiratiebron en er werden retailformules ontwikkeld. De bibliotheek was geen saai magazijn met boeken. Het was een moderne inspirerende omgeving met de focus op verrassen, ontmoeten en verblijven.

de bibliotheek

Van uitleenfabriek naar een spannend en levendig platform

En toen ging het razendsnel. Naast een prachtige grote actuele collectie werden er steeds meer activiteiten georganiseerd. Ook maakte de bibliotheek een inhaalslag op digitaal gebied. Inmiddels werk ik met veel plezier bij één van de leukste en meest veelzijdige bibliotheken van Nederland: de nieuwe bibliotheek. Hier kun je lasergamen tussen de boekenkasten en prachtige films zien in het filmhuis. Je kunt genieten van jeugdvoorstellingen en meedoen met de pubquiz. Bij de nieuwe bibliotheek komen schrijvers graag hun nieuwste boek presenteren. En je kunt er tijdschriften en kranten lezen onder het genot van een cappuccino. Studenten, scholieren en ZZP-ers weten de bibliotheek ook steeds beter te vinden; er zijn fantastische werkplekken en studiecellen. Ook is er een brede collectie e-books, een Taalhuis en zijn we een belangrijke samenwerkingspartner voor verschillende organisaties. Wie had het hier over saai?

de bibliotheek

De Bibliotheek maakt je rijker

Maar toch … Veel mensen associëren de bibliotheek nog steeds alleen met boeken en boetes. Tijd dus om niet meer bescheiden te zijn maar iedereen laten weten wat we doen! Daarom starten we eind oktober van dit jaar met een landelijke multimediale campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’. Openbare bibliotheken zetten zich hiermee in om de samenleving vaardiger, vindingrijker en creatiever te maken. Met de campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ brengen we de boodschap bij het grote publiek. Kansrijk, vindingrijk en belangrijk, dát is de bibliotheek!

de bibliotheek

Meer weten?

Wil je meer weten over deze campagne? Kijk dan hier. Over de lancering door minister Jet Bussemaker kun je hier meer lezen.

 

 

  • Boek
  • Boek