De Boekenweek is begonnen!

De 82ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017. De opening vond afgelopen vrijdag plaats met het traditionele Boekenbal. De nieuwe bibliotheek was erbij!

Broeierig

Het Boekenbal vond dit jaar plaats in poptempel Paradiso. Deze locatie is op loopafstand van de Stadsschouwburg, waar het feest de afgelopen jaren plaatsvond. Dus geen chique entourage met rood tapijt, ruime gangen en kroonluchters, zoals in de Stadsschouwburg, alles en iedereen was dit keer verzameld in drie zalen. Dit 66ste ‘Boekenbal der verleidingen’ had meteen een broeierig sfeertje. Het sloot duidelijk aan bij het thema van deze Boekenweek: Verboden Vruchten. Paradiso was omgetoverd in het ‘Hof van Eden’. Bij binnenkomst stonden slangenvrouwen en schaars geklede mannen de gasten op te wachten. In de grote zaal was het vanaf het begin druk op dansvloer, waar gedanst werd op muziek uit de ‘Guilty Pleasure’ Top 100. Een echt literair voorprogramma ontbrak dit jaar.

Boekenweek

Boekenbalrellen

Zien en gezien worden, daar draait het om. Met elk jaar iets spraakmakends. Zoals Heleen van Royen die eens op handen en knieën het pand verliet, of een vechtpartij met een tv-presentator. Dit jaar vielen de levende slangen niet bij iedereen goed. ‘Lijkt me wel grappig als er vandaag in het slangenverblijf in Artis een schrijver wordt doorgegeven! #boekenbal’, twitterde journalist/schrijfster Rianne Meijer.
Vooraf is er ook vaak een rel, die dan gepaard gaat met veel publiciteit. Wie is er wel en niet uitgenodigd, that’s the question? De schrijvers die bij uitgeverij Das Mag zijn aangesloten, waaronder Jelle Brandt Corstius, waren niet uitgenodigd. Hevige verontwaardiging op social media. Sylvia Witteman riep op om ‘deze shit’ te boycotten. Toch was het een parade van schrijvers en BN’ers op de rode loper. De dresscode was ‘Paradijsvogel’. Een enkeling durfde zich hieraan te wagen.

Boekenweek

Mission accomplished

Na alle glitter & glamour terug naar het doel van de Boekenweek: ‘De Boekenweek heeft tot doel de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is.’ Dankzij het Boekenbal wordt het boek in ieder geval op ludieke wijze onder de aandacht gebracht. En wij zijn inmiddels goed in de stemming!

Boekenweek

Kom tijdens de Boekenweek naar de bibliotheek!

Graag haken wij in de nieuwe bibliotheek aan bij deze campagne om het grote publiek te laten weten hoe fijn lezen is. In de nieuwe bibliotheek is er daarom weer veel te beleven deze week Boekenweek. Zo is er op donderdag 30 maart een bijzondere Schrijvers on Stage met Georgina Verbaan en Herman Brusselmans; tot welke verboden vruchten laten zij zich verleiden? Word je in deze week lid van de nieuwe bibliotheek? Dan krijg je een exclusieve Boekenweektas cadeau. Ook is er een speciaal Boekenweek Magazine verkrijgbaar, dus kom snel langs in de bibliotheek!

Boekenweek