De drie typen ZZP’ers


Zelfstandige Zonder Personeel, kortweg ZZP. Een (erg) veel gebruikte afkorting voor iedereen met een KvK nummer, maar zonder personeel in dienst. Er zijn echter verschillende typen ZZP’ers. In mijn ogen zijn er grofweg drie soorten Zelfstandigen Zonder Personeel. Ik licht ze graag even toe.

1. De gedwongen ZZP’er

De afgelopen jaren is er een sterke toename geweest in het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel. Tot frustratie van de Belastingdienst. Deze toename kwam onder andere door een aantal schijnzelfstandigen. Werknemers in de zorg, het onderwijs of de pakketjesbezorgers die van de één op de andere dag niet meer in loondienst waren, maar zelfstandig ondernemer (moesten) worden. Vaak was het de keuze: of je baan kwijt of verder gaan als ‘ondernemer’. De gedwongen ZZP’er dus. Met de wet DBA wil de Belastingdienst deze schijnzelfstandigheid tegen gaan. Met alle gevolgen van dien.

post nl bezorger

2. De hosselaar

Workshops, trainingen, interim klussen, projecten en public speaking opdrachten worden in rap tempo afgewisseld. De hosselaar fladdert van de ene opdracht naar de andere. Bij de hosselaar is de ZZP’er, de zelfstandige, het product. Vaak vermelden zij specifieke specialisaties zoals personal branding of content marketing op LinkedIn . Hier weten zij erg veel over en zij weten dit ook uitstekend te verkopen. Als hosselaar tel je pas echt mee als je een boek geschreven hebt over jouw specialisatie.

hosselen

3. De ondernemer

Het laatste type ZZP’er is de ondernemer. Deze Zelfstandige Zonder Personeel onderneemt met het doel een succesvol bedrijf te beginnen. Niet gedwongen in een ZZP-keurslijf dat eigenlijk niet past. Niet constant fladderen van opdracht naar opdracht, maar elke dag werken naar een stapje vooruit. Een stapje dichter bij het volgende doel. Op dit moment zijn er nog geen mensen in (vaste) dienst bij de ondernemer, maar de wens of de plannen zijn er wel degelijk.

Welk type ZZP’er ben jij?