De eerste leesboekjes en AVI lezen


Die heerlijke, luie vakantie is voorbij en de meesten van ons zijn alweer aan de slag gegaan, inclusief onze kinderen. Er moet weer hard gewerkt worden op de basisschool met rekenen en lezen. En dat lezen, daar wil ik het toevallig even over hebben.

AVI lezen

Gaat jouw kind dit jaar naar groep 3? Dan leren ze zelf lezen (naast een hele hoop andere dingen!). Ontzettend spannend, ook voor jou. Ik kan nu heel droge stof delen over het hoe en wat van AVI lezen (AVI betekent Analyse Voor Individualiseringsvormen). Maar dat zorgt er waarschijnlijk voor dat je nu stopt met het lezen van dit blog. En dat is niet de bedoeling. Het is een beter idee als ik je wat tips geef om je door deze ‘stresstijd’ heen te helpen. Toch een hele korte uitleg over wat AVI inhoud. Het AVI lezen, een toetsinstrument van de basisschool, is bedoeld om beginnende lezertjes bepaalde lees-technische stappen te leren om een tekst goed/probleemloos te kunnen lezen. De boekjes beginnen met woordjes met korte klanken, de zinnen beginnen niet met een hoofdletter en het wordt langzaam verder opgebouwd totdat je kind op het juiste niveau zit. Nog meer weten? Lees hier verder.

Kern 1-boekje?

Ik wil even benadrukken dat bovengenoemde alinea op school gebeurd. Natuurlijk moet je als ouder je kind helpen, maar als je de school naar huis haalt door precies hetzelfde te doen, kan het zo maar gebeuren dat jouw kind lezen een crime gaat vinden. Geldt natuurlijk niet voor alle kinderen, maar toch. Dus als de juf/meester je de opdracht geeft ‘kernboekje zoveel’ te halen bij de bieb, doe jezelf én je kind een lol en neem ook andere boekjes mee. Er zijn namelijk meer dan genoeg leuke boeken die aansluiten op de leesontwikkeling van je kind. Kom je er niet uit, dan kun je altijd een bibliothecaris om raad vragen.

Zoveel keuze

Ik raad je van harte de volgende series aan:

Kleuter samenleesboekjes : je leest dan samen uit hetzelfde boekje: op de ene pagina staat tekst voor de gevorderde lezer (jij dus) en op de andere staat een eenvoudige tekst voor je kind. Niets leuker dan samen lezen!

Ook de serie Toneellezen is erg leuk om samen te lezen: kies een persoon uit het boek en kruip in zijn vel.

Leren lezen met Kluitman: voor avontuurlijke lezertjes. In deze boekjes gebeuren er altijd weer gekke gebeurtenissen met de hoofdpersoon.

Haas: een boekje in de trant van een strip met grappige illustraties.

Ik lees als Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede: ook zo genoten van het voorlezen van deze twee figuren? Deze verhalen zijn nu gegoten in eenvoudige tekst.

Lees en weet: als je kind niet een echte lezer is, maar helemaal opleeft van een bepaald onderwerp (ik noem maar wat: auto’s, dino’s, dieren enz), pak dan deze serie.

Ik kan eindeloos doorgaan, maar het gaat hier vooral om het volgende. Houd je niet blindelings vast aan het AVI. Lees in deze folder, geschreven door de Werkgroep Jeugdboeken, waarom het zo belangrijk is om af te wisselen. Geef het goede voorbeeld en lees zelf ook regelmatig een (écht) boek (dus even geen boek op je mobiel of Ipad lezen). Heb geduld met je kind en maak er geen strijd van: lezen is geen straf, het is gewoon leuk!

Ik wens jullie een goed schooljaar toe.

Heb je nog vragen, aarzel dan niet. Wij helpen je maar al te graag :)!